Op maandag 4 maart was Floris Visser van Public Food te gast bij onze maandelijkse online lunchlezing. Floris runt volkskantine Mensa Mensa in de Hillevliet op Zuid en draagt vanuit daar zijn boodschap uit dat goed voedsel een publiek goed zou moeten zijn, waar iedereen dus toegang tot heeft. Met inspirerende projecten als het MealPrepCafe laat hij zien wat dat in de praktijk kan betekenen!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
Ik Accepteer

In dit artikel voor De Helling, het wetenschappelijke instituut van Groen Links, stelt Floris: “Terwijl voedsel voor ieder mens een basisbehoefte is, is de mondiale voedselindustrie grotendeels geprivatiseerd en gecommodificeerd. Waar voor andere basisbehoeften als water, onderwijs, vervoer en energie veelal een publieke sector is opgetuigd waarmee gelijke toegang gewaarborgd wordt, is wat we eten en hoe we eten grotendeels afhankelijk van een klein aantal private corporaties en handelshuizen.” – het is duidelijk dat hij vindt dat dit anders moet. Een prikkelend perspectief!

In zijn projecten laat Floris zien dat ecologisch herstel en sociaal herstel hand in hand kunnen gaan. Zo koopt hij voor zijn MealPrepCafe ingrediënten in via Rechtstreex en biologische groothandel UDEA. Zo koken deelnemers aan het café op één ochtend voor de hele week gezonde én duurzame maaltijden voor hun gezin. Omdat zo inkopen duurder is, hebben we Public Food in 2023 gesponsord vanuit Rotterdam de boer op!.

Recentelijk heeft Public Food een toekenning gekregen van onze programmapartner Stichting Doen om hun werk naar een hoger plan én naar een bestaansmodel te tillen. Daarbij zijn de inkomsten uit commerciële cateringopdrachten een manier om de sociale missie van Mensa Mensa te bekostigen.

Tijdens de lunchlezing vertelde Floris over zijn maatschappelijke ideaal en over hoe hij dat via zijn zeer praktische projecten tastbare werkelijkheid maakt.