Burger & consument: samen maken we het verschil

Burger en consument, dat zijn we allemaal! Uiteindelijk zijn het onze keuzes die het verschil maken, zowel in je winkelmandje als buiten de supermarkt. We realiseren ons vaak niet hoeveel petten we op hebben als mens, en hoe we in al die verschillende rollen kleine stapjes naar een betere wereld kunnen zetten.

Hieronder geven we je een niet complete lijst met suggesties voor je hoe je als individu kan bijdragen aan een Rotterdams ommeland waar wordt geboerd met aandacht voor de natuur en waar boeren dat kunnen doen omdat ze een goede boterham verdienen. Met als belangrijkste boodschap: Eet natuurlijk lokaal!

Het verschil maken met wat je koopt kan op veel manieren. Lees er alles over op onze website eetnatuurlijklokaal.nl

Hieronder alvast een aantal tips: 

Volg ons ook op instagram om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, tips en evenementen!

Boer en boswachter zetten alles op alles. Maar zij kunnen dit niet zonder jou, de consument.

Het verschil maken buiten de supermarkt

Ook als je geen boodschappen aan het doen bent/doet, kan je met jouw keuzes het verschil maken voor de biodiversiteit:

  • Stem bij verkiezingen op een partij die boeren stimuleert om natuurinclusiever te gaan werken.
  • Kies als je uit eten gaat voor een restaurant dat verantwoord inkoopt (kijk hier voor een overzicht) en lokale & seizoensproducten op het menu heeft staan. Vraag ook eens of de ober weet waar het vlees of de andere producten vandaan komen. Zo help je de bewustwording over de herkomst van een product een beetje.
  • Steun initiatieven en boerderijen die goede dingen doen! Organiseer je een uitje of ga je met de kinderen op stap, denk dan eens aan boerderijen met een recreatieve functie zoals Belevenisboerderij Schieveen of De Buytenhof. Voor veel boeren zijn inkomsten uit nevenactiviteiten steeds belangrijker en op deze manier verdienen ze genoeg om ook te investeren in de verduurzaming van hun bedrijf.
  • Heb je zin om lekker wat fysiek en tegelijk nuttig werk te doen? Vraag een boer die je kent dan of hij een klus voor je heeft. Bij Hoeve Rust-hoff is er elke laatste zaterdag van de maand bijvoorbeeld een erfwerkdag.
  • Ontdek het boerenland rondom Rotterdam! Wandelend of op de fiets. Kijk voor tips en activiteiten op PUUUR Midden-Delfland, Buijtenland van Rhoon of op de website van Natuurmonumenten voor wandel- en fietsroutes.
  • Investeer in land, laat je spaargeld werken voor iets goeds! Via nieuwe initiatieven als Land van Ons, Aardpeer en Lenteland investeren burgers in boerengrond die vervolgens natuurinclusief (of zelfs regeneratief!) beheerd wordt. Zodra er in onze regio dit soort burgerboerderijen van start gaan, laten we het je zeker weten!
  • Wees op je werk ook kritisch op het eten dat geserveerd wordt in de kantine of tijdens vergaderingen en feestjes. Jouw organisatie is de klant, en vragen stellen aan de cateraar over herkomst en duurzaamheid van het voedsel is wat ons betreft onderdeel van verantwoord opdrachtgeverschap.
  • Natuurorganisaties als Natuurmonumenten en het Zuid-Hollands Landschap werken steeds vaker nauw samen met boeren om het landschap en de biodiversiteit te beheren en te beschermen. Door lid te worden van deze organisaties ondersteun je dit werk.

 

Geiten voeren op Belevenisboerderij Schieveen / Foto: Bart van Zessen