De aanpak: wat gaan we doen?

Handen uit de mouwen en de schouders eronder. Eén ding is zeker: we doen het samen. Lokale boeren, grote ketenpartijen, (online) supermarkten en ondernemers. En samen met jou, de consument!

Kind met hark / Foto: Roelof Bos

Van boer tot consument rond de stad

Het uitgangspunt van Rotterdam de boer op! is een brede aanpak waarin boeren, voedselverwerkers, horeca, supermarkten, consumenten, overheden en boswachters samenwerken: de hele keten van boer tot consument in een grootstedelijke regio. Boeren rondom Rotterdam worden geholpen bij de overstap naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering, stad en platteland komen samen bij voedselbossen, Herenboerderijen en publieksboerderijen aan de rand van de stad én Rotterdammers worden opgeroepen om bewust inkopen te doen via de publiekscampagne ‘Eet Natuurlijk Lokaal’.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
Ik Accepteer

Vergroten van de vraag naar lokaal en biodivers

Rotterdam de boer op! helpt boeren bij de overstap naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Een groot knelpunt voor boeren die willen omschakelen is dat de vraag naar biodiverse en lokale producten achterblijft. Om deze vraag te vergroten, gaat er vanuit Rotterdam de boer op! veel aandacht naar de consument, de groene achterban van de natuurorganisaties, horeca, kantines van bedrijven en instellingen, en groothandels. Zij worden o.a. via de campagne ‘Eet Natuurlijk Lokaal’ opgeroepen om biodivers en lokaal boodschappen te doen en in te kopen.

Om nog meer boeren en ondernemers in de keten te helpen is er een transitiefonds opgericht. Met advies, kennis en financiële ondersteuning kunnen boeren en ondernemers een natuurvriendelijke weg inslaan of hun al natuurvriendelijke bedrijfsvoering verder uitbouwen. Ook verbindt Rotterdam de boer op! stad en platteland, o.a. met ondersteuning bij het realiseren van vijf voedselbossen, vijf Herenboerderijen en publieksboerderijen aan de rand van de stad.

Consument en keten

Boodschappen doen met hart voor de natuur om de stad

Stad en platteland

Sterkere verbinding tussen stad en platteland

Boer

Faciliteren van innovatieve boeren

Monitoren

Voortdurend monitoren en evalueren

Start Rotterdam de boer op!

(VLNR) Bert Wijbenga (wethouder gemeente Rotterdam), Arie van den Berg (Melkveehouder uit Midden-Delfland), Dorine Manson (managing director Nationale Postcode Loterij), Natascha Hokke (boswachter Natuurmonumenten) en Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten) vieren de start van Rotterdam de boer op! / Foto: Bart Hoogveld

Droomfonds als vliegwiel

‘Rotterdam de boer op!’ is een meerjarenproject van 6 jaar. Gestart in 2021 en loopt tot het voorjaar van 2027. Dankzij de bijdrage van 13,8 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij kan het project worden uitgevoerd. Met de samenwerkende partners zetten we ons onder meer in om in samenwerking met private en publieke partijen voor co-financiering om zo ‘Rotterdam de boer op!’ verder uit te bouwen.

Ben jij een partij die een bijdrage kan en wil leveren? Laat het weten via rotterdamdeboerop@natuurmonumenten.nl.