Boeren: Aan de slag met biodiversiteit

Als boer kun je veel verschil maken als het gaat om natuur en biodiversiteit. Vanuit Rotterdam de boer op! ondersteunen we boeren met raad én daad. Lees hier verhalen uit de praktijk en ervaringen van boeren waar wij mee samenwerken.

Rotterdam de boer op! helpt boeren bij de overstap naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Om nog meer boeren en ondernemers in de keten te helpen is er een transitiefonds opgericht. Met advies, kennis en financiële ondersteuning kunnen boeren en ondernemers een natuurvriendelijke weg inslaan of hun al natuurvriendelijkere bedrijfsvoering verder uitbouwen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op via rotterdamdeboerop@natuurmonumenten.nl

Aan de slag met biodiversiteit

Toen we een aantal Zuid-Hollandse boeren vroegen waar ze hun informatie vandaan halen over natuurinclusiever boeren en het stimuleren van (bodem)biodiversiteit, kregen we o.a. deze reacties:

 • ‘De meningen over wat biodiversiteit precies is zijn verdeeld. Ik kies ervoor om met allerlei trajecten mee te doen, me in allerlei zaken te verdiepen en vervolgens mijn eigen keuzes te maken.’
 • ‘Als je zelf op onderzoek uit gaat, kom je van het een in het ander.’
 • ‘Gebruik vooral ook je boerenverstand en -logica!’
 • Boek ‘Biodivers boeren’ van Jan Willem Erisman
 • Boek ‘Boer doet leven’
 • ‘Verdiep je in het werk van Joel Salatin, Allan Savory en Richard Perkins’
 • Het leerboek ‘Natuurinclusieve landbouw’ van Groen Kennisnet.
 • ‘Zoek mensen op die integraal kunnen denken. Ik heb veel contact met Provinos en Bui-tegewoon groenprojecten.’
 • ‘Ik heb permacultuur-opleidingen gedaan en de voedselboscursus van Wouter van Eck. Op mijn veengrond moet ik echter zelf alles uitvinden. Uitproberen en theorieën bijstellen met praktijk dus. Kijk ook eens naar de boerderij van Jaring Brunia in Friesland. Ook Dirt! The Movie vond ik leerzaam.’
 • Bekijk de filmpjes over natuurinclusieve landbouw van het Louis Bolk instituut.
 • ‘Ik heb veel aan de adviezen van Groeibalans over de bodem, en aan de onderzoeken van het Louis Bolk Instituut over wat er in kruiden zit t.o.v. Engels raaigras.’
 • ‘Ik lees erover in de boeken op de foto en luister podcasts over regeneratieve landbouw.’

Naast het leren over biodiversiteit op het boerenbedrijf en wat de kansen daarvan zijn, kan je als boer ook meehelpen aan het vergroten van de bewustwording bij particulieren en de zakelijke markt over het belang hiervan. Veel mensen kennen het woord ‘biodiversiteit’ niet, en hebben al helemaal geen weet van hoe boer en natuur kunnen samenwerken. Laat dus zien wat je doet: communiceer erover en doe mee met activiteiten voor het publiek op je bedrijf!

Doe mee met Rotterdam de boer op!

Rotterdam de boer op! is een beweging voor iedereen die enthousiast wordt van en wil werken aan een biodiverser boerenland, sterkere stad-plattelandconnecties en een beter verdienmodel voor boeren die werken aan deze doelen. Op dit moment richten we ons op het vergroten van de vraag naar lokale en biodiverse producten, het ontsluiten van het prachtige Rotterdamse ommeland voor de stedeling én het stimuleren van natuurinclusieve, biologische en regeneratieve landbouw.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen. Zie je een kans om samen te werken, laat het ons dan zeker weten!

“Ik wil mooie, eerlijke producten maken met respect voor het landschap en natuur. Maar tegelijkertijd ook waardering en een goede beloning door de samenleving. Dat komt nu onvoldoende van de grond. Om me heen zie ik de jonge boeren daarmee worstelen. Met dit project geven we samen de natuur op het Rotterdamse platteland de wind in de zeilen, de boeren meer vertrouwen en Rotterdammers goed eten op hun bord”.

Arie van den Berg, biologisch melkveehouder uit Midden-Delfland