Op dinsdagmiddag 18 juni organiseerden we vanuit Rotterdam de boer op! een informatiebijeenkomst voor boeren, korte keten bedrijven en zakelijke afnemers van lokale producten van boeren en makers over de Lokalist. Dit is een nieuw bestel- en transportplatform voor lokaal eten dat in andere delen van het land al actief is. 

Lokalist heeft de ambitie om lokaal eten vindbaar, bestelbaar en leverbaar voor iedereen te maken. Door het aanbod van boeren, telers en andere voedselmakers direct te verbinden met zakelijke afnemers en door logistieke stromen slim te combineren, wil Lokalist streekhandelen toegankelijker maken. Vanuit haar rol als intermediair zorgt Lokalist ervoor dat je als boer of maker aan de knoppen zit: het zijn jouw producten, jouw prijzen en jouw klanten. Door je te helpen met efficiënter werken, je bestelproces te optimaliseren en je logistiek te verbinden of te organiseren, kun jij je focussen op je product en je klanten.

Omdat we dit vanuit Rotterdam de boer op! een mooie belofte vinden en benieuwd zijn of Lokalist boeren, makers en andere organisaties in onze regio verder op weg kan helpen, organiseerden we de eerste informatiebijeenkomst.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
Ik Accepteer

 

Tijdens de bijeenkomst werd er aandacht besteed aan de logistieke mogelijkheden in onze regio. Lokalist zal in het Rotterdamse samen met horeca groothandel FOOX gaan werken, die opereert vanuit Waddinxveen. Deze samenwerking biedt boeren en makers flexibiliteit in het leveren van producten: je kan ervoor kiezen om zelf je klanten te blijven bedienen of gebruik te maken van de logistieke diensten van Lokalist. Dit kan per klant en per regio worden aangepast, wat een grote mate van keuzevrijheid biedt. Waar het vaak misloopt op moeilijke logistieke puzzels, weet de Lokalist de logistieke stromen slim te combineren zodat het betaalbaar blijft voor alle partijen.

Richard Nederlof van Lokalist aan het woord

Oprichter Richard Nederlof van Lokalist aan het woord

Ervaringen van Voedselfamilie Krimpenerwaard

Onze vrienden van de Voedselfamilie Krimpenerwaard zijn reeds een samenwerking met de Lokalist aan het verkennen om samen met groothandel FOOX streekproducten uit de Krimpenerwaard en omgeving voor de zakelijke markt te gaan ontsluiten. Arike Mijnlieff van Voedselfamilie Krimpenerwaard gaf een toelichting op de samenwerkingsvoorbereidingen:

“Een aantal jaar hield deze vraag ons al bezig: waarom moeten de boeren en voedselproducenten zelf rijden naar verschillende afnemers, terwijl deze boeren soms slechts 100 meter van elkaar af wonen? Er zijn veel voedselkilometers bij gemoeid, het is een tijdrovende en daardoor onaantrekkelijke klus voor de meeste chefs, boeren en voedselmakers en er hangt een prijskaartje aan”, verteld Arike. “We besloten een inventarisatie te starten om een kruispunt van streekproducten te organiseren, waarbij één partij alles bij elkaar brengt. We inventariseerden hiervoor streekwinkels, boeren, horeca waaronder catering, bedrijfs- en sportkantines en zorginstellingen in onze regio.

Toen kwam Lokalist in ons vizier. Vanaf het begin stonden we al in contact met Lokalist en groothandel FOOX om een verkenning voor een samenwerking te starten in Zuid-Holland. We brachten onze kennis en expertise bij elkaar en vervullen een verbinder- als aanjagersrol. Inmiddels hebben we naar elkaar uitgesproken ons echt te willen committeren aan het doorontwikkelen van het netwerk in Zuid-Holland, ook richting de grote steden zoals Rotterdam en Den Haag. We willen niet alleen de Krimpenerwaard, maar ook de andere regio’s zoals de Zuid-Hollands Eilanden, Alblasserwaard, Lopikerwaard en het Groene Hart erbij betrekken. We weven het netwerk aan elkaar vast en worden samen groter en sterker.”

Positieve Eerste Kennismaking

De eerste kennismaking met Lokalist werd positief ontvangen door alle aanwezigen en er werd veel interesse getoond in de mogelijkheden die het platform biedt. We nodigen Lokalist na de zomer graag nog eens uit met een grotere groep geïnteresseerden om het begin van een samenwerking met elkaar vorm gaan geven.

 

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de volgende infosessie of heb je specifieke vragen over de samenwerking, neem dan contact op met onze projectleider ‘Consument & Keten’, Robert-Jan Piek op r.piek@natuurmonumenten.nl of 06 53166750

Wil je meer weten over de Lokalist? Bekijk dan hier hun website.