Bekijk je de tips liever in een folder? Kijk hier!
Duurzame inkoopadressen
Duurzaam inkopen in de horeca is niet de makkelijkste of goedkoopste optie. En zeker als het gaat om het inkopen van producten die bijdragen aan de biodiversiteit op het boerenland, is het aanbod bij de reguliere groothandels summier. Vind je dit als horecaondernemer echter toch belangrijk en ben je bereid om iets minder gemak voor lief te nemen, dan zijn er zeker opties om biodiverse streekproducten in te kopen! Hieronder noemen we een aantal bedrijven waar je terecht kunt.
- Landzicht Biologisch uit Strijen in de Hoeksche Waard belevert Rotterdamse restaurants als Fermin en Reinilde met een breed assortiment aan biologische producten uit onze streek en van verder.
- Bij Rechtstreex koop je producten van boeren & makers die maximaal 50 kilometer van Rotterdam zitten. Transparantie staat voorop bij Rechtstreex, je kan in de webshop dus goed zien hoe de streekproducten bijdragen aan biodiversiteit en duurzaamheid. Rechtstreex levert o.a. aan The Harvest.
- Hoeve Biesland is een biodynamische boerderij in Delfgauw die ook horeca belevert met een breed assortiment aan eigen producten en producten van andere biologische boeren. Op de boerderij zijn er een bakker, een slager en een melkfabriekje die ervoor zorgen dat er een breed aanbod van eigen producten is!
- Coöperatie Heerlijk van Dichtbij uit Midden-Delfland biedt een breed assortiment streekproducten voor horeca en supermarkten. De streekproducten worden met hart voor het landschap geproduceerd door boeren die aan biologische of kringlooplandbouw doen.
- Bij de Groene Hart Coöperatie kun je terecht voor een breed assortiment aan streekproducten met een focus op melk- en kaasproducten. Alle boeren hebben het Erkend Streekproduct-label.
“
"Het is echt mijn ervaring dat inkopen via de korte keten, zoveel meer versere producten geeft. Qua smaak heb ik ook het idee dat producten - als ze langzaam mogen groeien, en niet teveel met kunstmest worden gepusht - smaakvoller worden. Het is lastig scherp te krijgen, maar we horen vaak terug van de gasten dat onze producten smaakvoller zijn."
Wessel van Winden, The Harvest
Koop direct bij de boer!
Direct bij de boer of maker inkopen kan natuurlijk ook, we doen een paar suggesties:
- Groenten bij Boer&Buurt en Tuinderij Natuurluck in Zevenhuizen;
- Kruiden bij de Rotterdamse Munt;
- Sappen bij De Buytenhof in Rhoon;
- Brood gebakken met graan uit het Buijtenland van Rhoon bij Das Brot;
- Wild van Het Wildhuys in de Krimpenerwaard;
- Cider van appels en peren uit het Buijtenland van Rhoon bij CiderCider;
- Bijzondere planten bij de verschillende voedselbossen van Coöperatie Ondergrond;
- Kazen van Booij Kaasmakers;
Of ga op zaterdag naar de Rotterdamse Oogst en koop daar bij de marktkooplui in, kan je gelijk je vragen over herkomst, duurzaamheid en zorg voor het landschap in het Rotterdamse ommeland stellen!
Inspiratie en samenwerkingen
Vanuit Rotterdam de boer op! steunen we en werken we samen met Het Nieuwe Nassen, het horecaplatform voor duurzame innovaties van BlueCity. Bij Het Nieuwe Nassen gaat het om het complete duurzame plaatje voor de horeca. Denk aan energiebesparing, plantaardig/eiwittransitie, duurzame verpakkingen en transport of het tegengaan van verspilling. Voor tips op deze bredere thematiek kan je ook terecht bij Duurzame Horeca Nederland.
We werken ook samen met De Groene Cirkel De Tuin van Holland en het programma Biodiversiteit op je Bord. De Tuin van Holland laat zich inspireren door de rijke Hollandse culinaire traditie die grotendeels vergeten is. Het streven is om opnieuw te komen tot een eetcultuur van wereldklasse, die gebaseerd is op hoogwaardige lokale producten van een gezonde bodem. Biodiversiteit op je Bord is een programma van Dutch Cuisine dat op allerlei manieren tracht de afzet van natuurinclusieve boerenproducten in de horeca te verbeteren.
Samen vertellen we het verhaal!
Lokale en duurzame producten meer en meer top-on-mind bij veel Rotterdammers. Hoe mooi is het om een stuk kaas van een Rotterdamse boer te gebruiken op het menu? Je kunt er voor kiezen om dit mee te nemen in je verhaal richting de klant. Welke boer heeft dit geproduceerd, op welke manier draagt dit bij aan het landschap om de hoek? Samen bouw je aan een verhaal en samen versterken we de biodiversiteit rondom Rotterdam. Eten wordt persoonlijker, klanten leren het landschap kennen en ontdekken met hoeveel zorg de producten worden gemaakt. Eten wordt een beleving!
Huttentutolie uit het Buijtenland van Rhoon / Foto: Buijtenland van Rhoon
Inspirerende interview-estafette met biodiverse chefs
In een estafettereeks met biodiverse chefs gaat Rachelle Eerhart het gesprek aan over koken met natuurinclusieve producten, over wat hun drijfveer is en hoe ze dit aanpakken. Lees hieronder de interviews of kijk hier voor een overzicht.