Biologische geitenboerderij De Bonte Weide in de Krimpenerwaard zal komend jaar een flinke transformatie doormaken. Er komt een nieuwe boerderijwinkel, de zuivelruimtes worden verbeterd en het erf wordt een mooie, biodiverse, groene oase. Dankzij deze doorontwikkeling kunnen Mart-Jan en Willy de Jong gasten nog beter verwelkomen en meenemen in hun verhaal over natuurinclusieve landbouw. Het project is mede mogelijk gemaakt door het LEADER-programma Polders met Waarden.

Mart-Jan en Willy de Jong van De Bonte Weide zetten al een aantal jaar in op de verwaarding van hun biologische geitenzuivel en op de verkoop van hun rauwmelkse geitenkefir en geitenkaas via de korte keten. Een groeiende groep vaste klanten komt al naar De Bonte Weide, om de kefir en de kaas direct bij de boer te halen. Mart-Jan en Willy kijken ernaar uit om dankzij deze doorontwikkeling nog meer gasten te ontvangen op het erf en hen te laten beleven hoe mooi natuurinclusieve landbouw eruit kan zien.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.

Ik Accepteer

Natuurinclusieve landbouw en gezond voedsel

“Het contact met de consumenten geeft ons de kans om de dialoog aan te gaan en in verbinding met hen te zijn”, vertelt Mart-Jan, “Dat past bij ons en we willen de kansen die dit biedt verder uitbreiden en benutten om bij te dragen aan bewustwording en verduurzaming van ons voedselsysteem. We hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met natuurinclusieve landbouw en met verwerking en afzet van eigen productie via korte ketens. We willen die ervaringen ook op een inspirerende manier gaan uitdragen aan professionals en aan mensen uit de omgeving. En we willen de ervaringen – opgedaan met het zelf maken en verkopen van kefir – verder inbedden in een verhaal over gezond voedsel voor jong en oud. Schaalvergroting is daarbij voor ons geen optie. Ons gaat het om ‘zo goed mogelijk’ in plaats van ’zo veel mogelijk’!”

Mart-Jan en Willy de Jong. Foto door de Bonte Weide

Polders met Waarden

Om deze doorontwikkeling mogelijk te maken heeft De Bonte Weide in 2022 met succes een aanvraag gedaan bij het LEADER-programma Polders met Waarden. LEADER is een Europees programma waarbij de Europese Unie, provincies en gemeenten subsidie beschikbaar stellen voor plattelandsontwikkeling. Dankzij de steun vanuit LEADER, Provincie Zuid-Holland en gemeente Krimpenerwaard kan De Bonte Weide in de bestaande bedrijfsgebouwen een volwaardige boerderijwinkel toevoegen en een nieuwe productieruimte voor kefir en kaas realiseren. Verder wordt het erf omgevormd tot een gastvrije en biodiverse buitenruimte. Zo wordt De Bonte Weide een plek waar klanten van de boerderijwinkel en recreanten van harte welkom zijn om even lekker te verblijven en te genieten van de natuur, de dieren en de producten. De ontwerpen voor de verbouwing en groene herinrichting van het erf zijn inmiddels gereed, de uitvoering staat gepland voor de tweede helft van dit jaar.

Rauwmelkse geitenkaas en kefir van de Bonte Weide

Rauwmelkse geitenkaas en kefir van de Bonte Weide. Foto door Heerlijk van Dichtbij

Op donderdag 25 april bracht Leo Barth, wethouder Landbouw van gemeente Krimpenerwaard, een bezoek aan De Bonte Weide, waar hij van Mart-Jan en Willy de Jong een rondleiding over het bedrijf kreeg en een toelichting op de plannen. Barth toonde zich zeer geïnteresseerd in het bedrijfsmodel van De Bonte Weide waarin natuurinclusieve landbouw en korte-keten-afzet samenkomen en was enthousiast over de plannen voor de verdere bedrijfsontwikkeling. Barth: “Dit is een uniek concept: een gastvrij en natuurinclusief boerenbedrijf, gericht op de toekomst. Ik ben er trots op dat we dat in de Krimpenerwaard hebben.”

Bezoek van wethouder Barth op de Bonte Weide

Bezoek van wethouder Barth in april 2024.

Rotterdam de boer op!, een Droomfonds project van de Nationale Postcode Loterij, ondersteunt De Bonte Weide bij de planvorming en realisatie van de doorontwikkeling. Onze partner Greenchoice, maakt de aanleg van het onderdeel VeenVoedselWeide, de combinatie tussen een voedselbos en een voedselmoeras, mogelijk.

De rauwmelkse geitenkefir en geitenkaas van De Bonte Weide is te koop in de eigen boerderijwinkel, maar bijvoorbeeld ook via boerencoöperatie Heerlijk van Dichtbij, de afhaalpunten van Rechtstreex, natuurvoedingswinkels zoals Ekoplaza en de boerderijwinkels van Hoeve Biesland en Boerderij Landlust.

Wil je meer lezen over de biologische geiten van de Bonte Weide in Stolwijk? Lees dan dit artikel dat we eerder schreven.

Bekijk de website debonteweide.nl en volg ze op Instagram en Facebook.