Ik ben producent / voedselmaker
Naast het stimuleren van de vraag naar onbewerkte natuurinclusieve streekproducten, ondersteunen we vanuit Rotterdam de boer op! ook graag voedselmakers. Een groot deel van ons menu bestaat immers uit door anderen bewerkte producten, dus er is veel winst voor boer én biodiversiteit te behalen als die producten ook steeds natuurinclusiever worden! Op deze pagina vind je tips voor kleinschalige en grootschalige(re) verwerkers van primaire landbouwproducten.
Als voedselmaker heb je de keuze met welke ingrediënten je werkt. Een aantal Rotterdamse makers kiest bewust voor het werken met lokale & natuurinclusieve ingrediënten. Zo werkt Falafval (zie foto hierboven) in plaats van met ‘anonieme’ kikkererwten met gele erwten uit de regeneratieve teelt van Klompe Landbouw in de Hoeksche Waard. Even lekker én goed voor boer & natuur. Ook Clark Fermentation werkt veel met producten van Klompe. En wist je dat MixBlik veel van hun biologische ingrediënten ook lokaal inkoopt? Kaapse Brouwers is ook aan het experimenteren met o.a. mout van lokale & natuurinclusieve gerst! Zou jij (een aantal van) je ingrediënten ook wel lokaal willen sourcen, maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan contact met ons op!
We werken ook samen met grotere bedrijven die een bijdrage willen leveren aan de biodiversiteit én aan het verdienmodel van de boer die groener wil werken. Zo werken we nauw samen met Koopmans die met hun Nedertarwe-initiatief bakkers stimuleren om over te stappen op Nederlands baktarwe. Wij helpen de Nedertarwe-boeren om hun graanteelt zo in te richten dat er meer insecten en vogels op deze percelen af komen. Als bakker draag je dus bij aan een sterkere boerennatuur in Nederland door met Nedertarwe te gaan werken!
Boeren zijn duizendpoten en zeker melkveehouders nemen er van oudsher vaak een tak van sport bij: zij gaan zelf kaas en andere zuivelproducten maken. We horen echter regelmatig van boeren de wens dat er andere ondernemers op het erf bij komen om het verwerken van de melk tot mooie producten naar een hoger plan te tillen. Diverse multifunctionele boerenbedrijven in onze regio zijn regelmatig op zoek naar zuivelaars, kaasmakers, bakkers en andere makers die als ondernemer of werknemer een bijdrage leveren aan de boerderij. Heb jij hier wel oren naar? Neem dan contact met ons op!
Sta je nog helemaal aan het begin van je reis in natuurinclusief, duurzaam & lokaal voedselland? En heb je een sterke wens om zelf te gaan ondernemen? Neem dan eens een kijkje op de website van Fresh Ventures Studio. Dat is erop gericht om nieuwe bedrijven te laten ontstaan die met hun bedrijfsmodel de vraag naar producten uit de regeneratieve landbouw gaan aanjagen.
Heb je een andere vraag of wil je eens sparren? Neem dan contact op met onze projectleider ‘Consument & Keten’ Robert-Jan Piek via r.piek@natuurmonumenten.nl