Tijm, majoraan en bonenkruid van eigen bodem. Zou dat kunnen? Kruiden en specerijen specialist Verstegen Spices & Sauces slaat de handen ineen met het innovatieve biologische strokenteeltbedrijf BI-JOVIRA van Cornelis Mosselman om dit te onderzoeken en op regeneratieve (ook wel: herstellende) wijze groene kruiden uit eigen land te verkrijgen door middel van biologische strokenteelt. Dat gebeurt in het kader van onze bredere ondersteuning voor dit natuurinclusieve agrarische bedrijf.

Verstegen en BI-JOVIRA starten met het telen van groene kruiden op 0.7 hectare. In deze pilot worden tijm, majoraan en bonenkruid van Nederlandse bodem getest. Rotterdam de boer op! levert een financiële bijdrage aan de pilot. Gilmee Davids, Agroforestry Developer, bij Verstegen: ”Dit jaar gaan we samen achterhalen of de geselecteerde gewassen goed tot ontwikkeling komen in het biologische akkerbouwbedrijf van Mosselman. Levert het genoeg op? Wat doet het met de bodem? Hoe is het smaakprofiel en de kwaliteit van het product? Heeft Cornelis Mosselman genoeg plezier en affiniteit met de teelt? En hoe gaat Verstegen het product in de markt zetten? In 2023 proberen we deze vragen te beantwoorden en zullen we besluiten of de pilot rijp is voor verdere opschaling.Deze samenwerking sluit aan bij de ambitie van Verstegen om ons aandeel regeneratieve en lokaal geproduceerde producten uit te breiden, te beginnen op enkele ‘Rotterdam de boer op!’- modelboerderijen in de regio Rotterdam.”

Naast BI-JOVIRA werkt Verstegen op Goeree Overflakkee ook samen met de agrariërs van voedselbos Lust & Last, in een pilot voor teelt van Szechuan peper. Het is de ultieme wens van Verstegen om de pilots op te schalen en zo een smaakvol, duurzaam en lokaal product in het schap te kunnen gaan zetten. Bij succes wordt dit seizoen tussen de 3.000 en 5.000 kilogram gedroogd en verkoopbaar product verwacht.

Transitie naar regeneratieve landbouw
Achter de handelsnaam BI-JOVIRA gaat een boerenfamilie schuil: de familie Mosselman. Al zes generaties lang boert deze familie op het eiland Goeree-Overflakkee. De zevende generatie huppelt intussen ook alweer op het boerenerf rond en snuffelt spelenderwijs aan het boerenwerk. Voor de huidige eigenaar, Cornelis Mosselman (1982), vormde deze nieuwe generatie mede de inspiratiebron om zijn boerenbedrijf volkomen anders in te richten: namelijk met biologische regeneratieve landbouw. Dit is een landbouwmethode die gericht is op het versterken van de natuurlijke hulpbronnen (zoals de bodem) in plaats van deze uit te putten.

De bijdrage vanuit Rotterdam de boer op! voor dit nieuwe project kunnen wij doen dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.