‘Dat er maar veel duurzame broden gebakken mogen worden van Nedertarwe’, onder dat mom ondertekenden deze week directeur natuurbeheer van Natuurmonumenten, Teo Wams, en de CEO van Royal Koopmans, Dirk Lodewijk, de samenwerkingsovereenkomst tussen Koopmans en Rotterdam de boer op!.

Droompartner Koopmans

Teo Wams en Dirk Lodewijk

Nedertarwe: graan van eigen bodem voor Nederlandse bakkers

Een jaar of twee geleden benaderde Koopmans Rotterdam de boer op! met de vraag om samenwerking. De aanleiding was Nedertarwe. Royal Koopmans heeft de afgelopen jaren veel energie gestoken in de ontwikkeling van de Nedertarwe-bakmix voor Nederlandse bakkers. Die kunnen zo weer brood gaan bakken met graan van Nederlandse bodem, duurzaam geteeld door boeren uit de regio Zuid-Holland & Zeeland. Rotterdam de boer op! ontwikkelde samen met Koopmans, CZAV (een akkerbouw-coöperatie in Zuid-Nederland) en betrokken akkerbouwers een set van biodiversiteitsmaatregelen, de zogenaamde toolbox. Deze toolbox vormt de basis van het certificeringssysteem van Nedertarwe. Met de agroecologische adviezen en richtlijnen uit de toolbox kunnen de aangesloten akkerbouwers met nog meer aandacht voor biodiversiteit Nedertarwe telen.

Voor 2024 hoopt Koopmans inmiddels op een opbrengst van maar liefst 20.000 ton graan. Naast adviezen op landbouwecologie ondersteunt Rotterdam de boer op! Nedertarwe door zowel het initiatief, als het brood dat gemaakt wordt van Nedertarwe, onder de aandacht van de achterban en de Rotterdammers te brengen.

Nedertarwe

Graan is Goud

De samenwerking tussen beide partijen is uitermate plezierig. De intrinsieke motivatie bij Koopmans is groot. Dirk Lodewijk: ”Toen ik 13 jaar geleden bij Royal Koopmans begon was het voor mij volstrekt duidelijk dat om te kunnen voortbestaan de lokale verbinding tussen stad en platteland, het bedrijf en de leveranciers en tussen consumptie en teelt moest worden hersteld. Want die verbinding was zoek. Wij kochten al ons graan uit het buitenland en dat vond ik economisch en vanuit duurzaamheid erg onlogisch. Al het Nederlandse graan dat 10 jaar geleden werd verbouwd ging naar varkens en kippen. Nu nog steeds is slechts 5% van al ons brood gemaakt van Nederlandse tarwe. Terwijl graan een noodzaak is, het is goud. Helemaal als het lokaal en duurzaam verbouwd kan worden.” Vanuit die overtuiging is Royal Koopmans begonnen aan een nieuwe fase met de productie van Nedertarwe.

Lodewijk: “Er ging wat bloed, zweet en tranen aan vooraf, maar nu is er met Nedertarwe een duurzaam product ontstaan dat die verbindingen weer legt. Graan draagt bij aan een goede en gezonde voeding en is ook voor klimaat en bodem gezond. Graan als rustgewas maakt de bodem gezond. De samenwerking met Rotterdam de boer op! zet daar een hele mooie plus op door nog meer stappen te zetten in de richting van een natuurinclusieve teelt.”

Samenwerken voor biodiversiteit

Projectmanager Dirk Kunst, de samenwerkingspartner voor Koopmans vanuit Rotterdam de boer op! , krijgt energie van dit project: ”De samenwerking met Royal Koopmans en CZAV is uitermate prettig. Samen met de akkerbouwers en bakkers worden er flinke stappen gezet naar verduurzaming van de keten waarbij biodiversiteitsmaatregelen een belangrijk onderdeel vormen. En het levert ook nog een mooi product op van eigen bodem. Wat mij betreft gaan we hier nog heel lang mee door.”

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
Ik Accepteer

Vorig jaar schreven we dit artikel en maakten we dit filmpje over de samenwerking met Koopmans en de Vlinderstichting. Kijk voor meer informatie ook op de website nedertarwe.nl