Op maandag 4 september was Arike Mijnlieff van de Voedselfamilie Krimpenerwaard te gast bij de maandelijkse online Rotterdam de boer op!-lunchlezing. Arike is voedingskundige én verbinder pur sang. Vanuit een grote drive voor gezondheid van mens én natuur stond ze de afgelopen jaren aan de wieg van o.a. Proef de Krimpenerwaard, Rechtstreex Krimpenerwaard en de Voedselfamilie Krimpenerwaard. Rachelle Eerhart interviewde Arike over de kansen voor de voedseltransitie van bottom-up organiseren in regionale netwerken.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
Ik Accepteer

Voedselfamilie Krimpenerwaard is een netwerk van boeren, voedselmakers, lokale professionals, lokale overheden én burgers! Door het verbinden van consument & producent leggen de trekkers van de Voedselfamilie het fundament voor het samen verder bouwen aan de verduurzaming van het regionale voedselsysteem in en om de Krimpenerwaard. Waar het in het debat over de voedseltransitie vaak gaat over wat de overheid of grote bedrijven moeten doen, gaat het tijdens deze lunchlezing dus over het creëren van bottom-up energie om de transitie te versnellen.

Arike vertelde over haar eigen pad en drijfveren, maar natuurlijk ook over wat de Voedselfamilie Krimpenerwaard praktisch doet. Momenteel ligt de focus op negen projecten: van voedseleducatie voor jong & oud tot het vergroten van de beschikbaarheid van producten uit de regio bij consumenten & organisaties. Het bekendste project van de Voedselfamilie zijn de streekmarkten die meerdere keren per jaar worden georganiseerd. Ook publiceerde de club voor de zomer een receptenboekje met de focus op het koken met seizoens- en streekproducten met een klein budget dat werd uitgedeeld bij de Voedselbank.

We gingen tijdens de lunchlezing ook in op hoe deze enthousiaste aanpak een inspiratie kan zijn voor mensen in andere streken die ook een levend regionaal netwerk (willen gaan) opzetten.