In de nieuwe tentoonstelling Rotterdam de boer op! neemt Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de bezoeker mee naar het platteland op steenworp van de stad. De expositie gaat over de link tussen natuurrijk boerenland om de hoek en onze alledaagse boodschappen. Bezoekers ontdekken hoe rijk aan diverse planten en dieren het Rotterdamse platteland tot voor kort was en hoe we dit samen weer terug kunnen brengen. Ervaar in de tentoonstelling hoe boeren rondom Rotterdam bevlogen werken aan andere manieren van landbouw en hoeveel invloed ons winkelmandje heeft op de biodiversiteit. De expositie ‘Rotterdam de boer op!’ werpt nieuw licht op alledaagse keuzes en inspireert om er zelf op uit te gaan.

De tentoonstelling duurt t/m 25 september 2022 en is ontwikkeld in samenwerking met de coalitie ‘Rotterdam de boer op!’, 19 partijen die zich inzetten voor een landschap vól natuur, eten voor de stad en een eerlijke prijs voor de boer.

Omringd door eeuwenoud boerenland

Niels de Zwarte, adjunct-directeur van Het Natuurhistorisch zegt: “Dit is een unieke tentoonstelling voor ons. Niet eerder hebben we de combinatie gemaakt van natuur, voedsel en mensen. Landschap, flora en fauna maar ook boer en burger worden belicht in deze expositie. Stad en ommeland vinden elkaar, letterlijk en figuurlijk, in het museum.”

Wat veel Rotterdammers namelijk niet weten, is dat de havenstad omringd wordt door verrassend veel boerenland waar voedsel wordt geproduceerd en bijzondere dieren en planten hun leefgebied hebben. In de tentoonstelling Rotterdam de boer op! staat de link centraal tussen een natuurrijk boerenland om de hoek en het eten op ons bord. Elke streek heeft – afhankelijk van de grondsoort – zijn eigen specialisatie en producten.

Dorine Manson (managing director Nationale Postcode Loterij), Niels de Zwarte (adjunct-directeur van Het Natuurhistorisch) en Anneklaar Wijnants (provinciaal ambassadeur Natuurmonumenten, namens coalitie Rotterdam de boer op!) proosten met appel-bietensap

“Boerenland hebben we keihard nodig!”

Boswachter Natascha Hokke van Natuurmonumenten vertelt: “We wonen hier in een van de meest verstedelijkte gebieden van Nederland. En toch is er nog boerenland rond de stad. Boerenland dat we keihard nodig hebben. Om van te eten, maar ook om een heerlijke wandeling of fietstocht door te maken. Te ontsnappen aan de hectiek van die stad. Hier wordt voedsel geproduceerd, kun je struinen door boerenland, fiets je naar verschillende boerderijwinkels en vinden zeldzame weidevogels zoals de grutto een plekje in de polders.”

Boswachter Natascha Hokke neemt je in de video mee door de tentoonstelling!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.

Ik Accepteer

 

Boeren met hart voor de natuur

Centraal in de expositie staan boeren die – vlakbij Rotterdam – met hart voor natuur en landschap boeren: Arnold van Adrichem, kringloopboer in Midden-Delfland, Albert Boersen, boer-in-loondienst bij Herenboerderij Vlinderstrik aan de Rotterdamse stadsrand en Gert van Herk, Adjan Vos en Wiard Visser, alle drie boeren in het akkerlandschap Buijtenland van Rhoon.

Bekijk hieronder boer Wiard Visser van de Buytenhof over zijn bijdrage aan de expositie.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.

Ik Accepteer

 

Wiard Visser van boerderij De Buytenhof is één van de boeren in de expositie. Hij vertelt: “De unieke plek, vlak naast de grote stad maar toch in een oase van rust, maakt het de moeite waard om te boeren in het Buijtenland van Rhoon. Naast dat we gewassen telen, produceren en vermarkten, vinden we het een mooie uitdaging om hand in hand met de natuur te boeren. Boeren met de kracht van de natuur zal op termijn veelvoudig zijn vruchten afwerpen: gezonde natuur én gezond voedsel.”

Bezoek de expositie in Het Natuurhistorisch

Het Natuurhistorisch is te vinden aan de Westzeedijk 345 in Rotterdam. Kijk hier voor de openingstijden van het museum.

Leden van Natuurmonumenten en leden van OERRR ontvangen 25% kassakorting op een ticket.

Expositie Rotterdam de boer op in Natuurhistorisch Museum Rotterdam / Foto: Aad Hoogendoorn

Samenwerking ‘Rotterdam de boer op!’

Het droomfondsproject ‘Rotterdam de boer op!’ wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Met de inzet van alle partijen liggen lokale, natuurinclusieve producten straks in de winkelschappen, is het landschap weer rijk aan biodiversiteit èn krijgt de boer een eerlijke prijs.

Expositie Rotterdam de boer op in Natuurhistorisch Museum Rotterdam / Foto: Aad Hoogendoorn

Met steun van LIFE All4Biodiversity

Het project ‘Rotterdam de boer op!’ wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij en gesteund door LIFE All4Biodiversity. Dit programma werkt in verschillende provincies aan het ontwikkelen van sluitende verdienmodellen voor boeren en het verhogen van de biodiversiteit in Natura 2000-gebieden. In Midden-Delfland werken de boswachters van Natuurmonumenten en boeren mee aan het programma dat geleid wordt door provincie Zuid-Holland en mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europese LIFE IP fonds.