Op de Belevenisboerderij Schieveen renden woensdag 19 juni tientallen enthousiaste kinderen als eersten de uitgebreide Speelnatuur van OERRR in. Daarmee is de verdubbeling van de populaire speelnatuur in het Rotterdamse platteland een feit. Rotterdam de boer op! en boswachter Natascha Hokke van Natuurmonumenten zijn trots: “Naast het beschermen van natuur, vinden wij het ook heel belangrijk dat natuur beleefd kan worden. In de speelnatuur ravotten kinderen in het water en de modder, bouwen ze hutten en krijgen ze onuitwisbare herinneringen. Hier spelen de natuurbeschermers van de toekomst.”

Foto: Maurice Kruk

 

Meer speelplezier op populaire Belevenisboerderij Schieveen

In 2018 is de Belevenisboerderij Schieveen geopend, een samenwerking tussen Rotterdam de boer op!, gemeente Rotterdam, de boswachters van Natuurmonumenten en agrariërs Martin en Petra Oosthoek. Naast de boerderijdieren, bloemen- en vlindertuin en horeca is vijf jaar geleden al een natuurspeeltuin van 2000 m² geopend. Boswachter Natascha: “Inmiddels is de Belevenisboerderij niet meer weg te denken van het Rotterdams platteland en weten honderdduizenden mensen de weg naar deze Rotterdamse schapenboerderij te vinden. In Speelnatuur van OERRR wordt jaarrond gespeeld. Op mooie dagen is het hier goed druk. Alle reden om meer ruimte voor speelnatuur te maken!”

Met de uitbreiding is Speelnatuur van OERRR bijna verdubbeld. Landschapsarchitect en speelnatuurontwerper Sigrun Lobst van Aardrijk bedacht in het ontwerp van de huidige natuurspeeltuin en is nu ook betrokken bij de uitbreiding.

 

Natuurvriendelijk ontwerp

“Bij het ontwerp is gekeken naar de landschapselementen van de Schieveense polder en is sommige natuurlijke vegetatie zelfs hergebruikt, zoals de wilg. Om de oevers te beschermen in de speelnatuur hebben we hier een vlechtwerk van wilgentakken uit de polder aangelegd. De wilgentakken beginnen weer door te groeien en creëren zo een natuurlijk aanzicht voor de kinderen. Het is niet alleen een interessante plek voor kinderen uit de buurt, het is ook echt een plek voor mensen uit de stad om hier te spelen met de kinderen. Als je het Polderpad uitfietst, kom je vanzelf uit op de speelnatuur”, legt Sigrun uit.

Foto: Maurice Kruk

 

Polder Schieveen

Belevenisboerderij Schieveen ligt pal aan het Polderpad, in het hart van de poldergebieden die de afgelopen jaren door onze partners gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten zijn ingericht als een groot natuur- en recreatiegebied aan de stadsrand: het Rotterdams platteland. Ook de helft van Polder Schieveen, de polder waar de Belevenisboerderij ligt, behoort hiertoe. In het beheer van de natuurgronden in Schieveen werken we nauw samen met lokale boeren, waaronder stadsherder van de Belevenisboerderij Martin Oosthoek. Samen met de boswachters van Natuurmonumenten zorgen deze boeren voor een groeiend aantal broedende weidevogels in de polder.

Boswachter Natascha: “Met succes, de afgelopen jaren steeg het aantal broedpaar weidevogels. Voor dit jaar hebben we de aantallen nog niet, maar wel zien we de grutto’s en tureluurs voor de skyline van Rotterdam vliegen en kuikens door de wei rennen, op zoek naar vliegjes, mugjes, larfjes en ander lekkers dat in het gras te vinden is.”

Foto: Maurice Kruk

 

Herontwikkeling Belevenisboerderij

De uitbreiding van de Speelnatuur van OERRR is onderdeel van een groter project: de herontwikkeling van de Belevenisboerderij. Samen met de gemeente en de vrijwilligersploeg van natuurmonumenten wordt op dit moment de naastgelegen monumentale boerderij op het erf hersteld. Hier komt o.a. de eerste Rotterdam de boer op! landwinkel, met lokale biodiverse producten van het Rotterdams platteland. We  stimuleren stadsbewoners om met hun boodschappenmandje te kiezen voor producten van groene boeren uit de directe omgeving om zo hun eigen landschap en natuur groen, aantrekkelijk en gezond te houden. Verwachte opening is in december dit jaar. Ook worden er binnenkort zonnepanelen op de daken van de Belevenisboerderij geplaatst door onze partner Greenchoice. Meer nieuws volgt!

Wil je niets missen van de herontwikkeling van de Belevenisboerderij Schieveen? Houd dan deze pagina in de gaten!

Bekijk hier de actuele openingstijden van de Belevenisboerderij.

Foto: Maurice Kruk