Op zaterdag 21 en zondag 22 mei openen allerlei boeren in stad en ommeland hun deuren voor bezoekers en organiseren zij leuke activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met hoe zij voedsel produceren met aandacht voor de natuur en de biodiversiteit. Op veel van de locaties zijn ook leuke activiteiten voor kinderen. Zo maak je een gezellig gezinsuitje van de Rotterdam de boer op!-dagen. Kijk hieronder voor uitgelichte tips!

Leren over bijen

Imkerij de Nesse heeft ongeveer 20 bijenvolken. Op 21 mei staan ze op de Lente Fair in Krimpen a/d IJssel, waar ze kinderen graag alles vertellen over bijen. Kinderen kunnen:

  • aan de honingslinger draaien
  • een imkerkap passen
  • honing proeven
  • een bijenwaskaarsje maken
  • levende bijen veilig bewonderen

Kijk hier voor meer info.

Hoogebrugge Natuurlijk: aan de slag met wol

Op Boerderij Hoogerbrugge Natuurlijk hebben ze een grote passie voor limousin-koeien én voor wol. De wol van hun schapen verwerken ze met verschillende technieken; vilten, spinnen, weven, verven, breien of haken. Zaterdag is er vanalles te beleven. Voor de kinderen is er een wollige activiteit: zij gaan lapjes vilten en maken hier een bloemetje van. Ook kunnen kinderen een armbandje maken. Hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Kijk hier voor meer info.

Knikkerbanen op de volkstuin

Op de Volkstuinvereniging Tot Nut en Genoegen wordt op zaterdag 21 mei een planten- en stekjesmarkt gehouden, waar Knikkergek ook is uitgenodigd met een aantal knikkerbanen! Ook ligt er een setje zaadjes klaar voor de kinderen voor een kweekwedstrijd.

Kijk hier voor meer info.

Kussengevecht op de Zorgboerderij

Tijdens de open dag op Boerderij Eben-Haëzer op zaterdag 21 mei, wanneer ook de winkel feestelijk wordt geopend, kunnen de kinderen knuffelen met dieren, meedoen aan een skelter race en is er een kussengevecht! Daarna kunnen ze op de markt afkoelen onder het genot van een ijsje.

Kijk hier voor meer info.

Hoe drijft de herder de schapen?

In het hartje van Rotterdam kan je schapen tegenkomen! Stadsherder Martin verplaatst ze iedere dag naar een andere ‘weide’. Kijk dus niet raar op als je de schaapskudde ziet wandelen over de Brienenoordbrug, door stadswijken of langs het Kralingse bos. Ben je altijd al benieuwd geweest hoe het schapen drijven in z’n werk gaat? Stadsherder Martin geeft op zaterdag 21 en zondag 22 mei op de Belevenisboerderij Schieveen, demonstraties schapen drijven met z’n hond, de border collie.

Kijk hier voor meer info.

Speurtocht op de boerderij

Op het erf van kringloopboerderij Hoeve Bouwlust is op zaterdag 21 en zondag 22 mei van alles te beleven voor jong en oud. Voor volwassenen is er een rondleiding en kinderen kunnen een speurtocht doen. Je kan melk proeven van hun koeien, waar ze ook heerlijk ijs van maken.

Kijk hier voor meer info.

Biodiverse koekjes én schmink op de Rotterdamse Oogst

Ook op de Rotterdamse Oogstmarkt is tijdens de Rotterdam de boer op!-dagen vanalles te beleven als het gaat om biodiversiteit & voedsel. Speciaal voor kinderen is er biodiverse schmink: verander in jouw favoriete dier of plant! Ook kan je zaadbommen maken en koekjes van graan uit de regio dat is geteeld met aandacht voor de natuur bakken.

Kijk hier voor meer info.

Bijenspeurtocht op de kinderboerderij

Op 8 Kinderboerderijen in de stad, kunnen kinderen op een leuke manier kennismaken met de natuur. Kinderen zitten vol vragen over de natuur. Wat eet een varken? Hoe komt een kuiken uit een ei? Hoe voelt de vacht van een schaap? Op 21 mei worden er bijenspeurtochten georganiseerd op de kinderboerderijen en kunnen kinderen kleurplaten ophalen van Rotterdamse straatplantjes.

De Beestenboel
Zandweg 13
3181 HX Rozenburg

De Blijde Wei
Bergse Linker Rottekade 435
3069 LV Rotterdam

De Bokkesprong
Tjalklaan 90
3028 JK Rotterdam

De Kooi
Maeterlinckweg 85
3076 GA Rotterdam

De Kraal
Langepad 60
3062 CJ Rotterdam

De Molenwei
Brammertstraat 10
3084 RV Rotterdam

De Oedenstee
Marthalaan 46
3194 EH Hoogvliet

De Wilgenhof
Ringdijk 76
3054 KV Rotterdam

Kijk hier voor het complete overzicht!

Ben je benieuwd naar alle activiteiten? Kijk voor een overzicht op www.rotterdamdeboerop.nl/dagen.