De rondreizende tentoonstelling De Zachte Stad is deze maand terug op de plek waar de wol vandaan komt: Belevenisboerderij Schieveen van Natuurmonumenten, stadsherder Martin Oosthoek en zijn 2.000 schapen. In deze inspirerende expositie laat ontwerpster Christien Meindertsma de innovatieve toepassingen van Rotterdamse wol zien.

Schapen als grasmaaiers in de stad
De meeste Rotterdammers hebben de schaapskudde vast eens aan het werk gezien in hun wijk of langs de snelweg. De duurzame grasmaaiers houden niet alleen het gras kort, ze produceren jaarlijks ook zo’n 5.000 kilo wol. Dat ‘restmateriaal’ levert nauwelijks iets op en verdween grotendeels in de verbrandingsoven. Doodzonde, vond stadsherder Martin Oosthoek. Hij klopte aan bij het programma Rotterdam Circulair van de Gemeente Rotterdam. Na een lange zoektocht kwamen zij uit bij ontwerpster Christien Meindertsma, met de rondreizende expositie van De Zachte Stad als resultaat.

Prachtig natuurproduct vol verrassingen
Het onderzoek van Meindertsma overtrof alle verwachtingen. Wat een waardeloze berg restmateriaal leek, bleek een schatkist vol verrassingen. De wol blijkt geschikt om dekens van te maken, truien, mutsen, meubelbekleding, auto-interieurs, vilten geluidisolatie voor aan de muur en nog veel meer.

Christien Meindertsma: “Het zou mooi zijn als de wollen producten die ik momenteel ontwikkel, samen met Rotterdammers een natuurlijk onderdeel van de stad kunnen gaan vormen. Een stoer bomberjack van Rotterdamse wol bijvoorbeeld, of een heel klassiek pak van Rotterdamse tweed. In de garens en het vilt dat ik van de wol maak heb ik een gekleurde spikkel toegevoegd van oude Rotterdamse wollen truien. Zo mengt de wol zich op een feestelijke manier met de bewoners van de stad.”

Ontwerper Christien Meindertsma onderzoekt de Rotterdamse wol, foto Jan de Groen

Knutselen met wol voor kinderen
De hele maand juli zijn de resultaten van Christien’s onderzoek te bewonderen op Belevenisboerderij Schieveen. En er is nog veel meer te beleven op deze bijzondere plek. Vrijwilligers zijn wekelijks in de wolwerkplaats op het erf van de Belevenisboerderij te vinden om de wol te spoelen, spinnen, wassen en verven. Zij gebruiken de bloemen uit de tuin van de Belevenisboerderij daarbij als natuurlijke verfmaterialen.

Rotterdam Circulair & een mooi en biodivers Rotterdams platteland
De rondreizende tentoonstelling De Zachte Stad stond eerder op de Dutch Design Week en is in juli terug op de plek waar de wol vandaan komt: Belevenisboerderij Schieveen. De Belevenisboerderij is in 2018 gerealiseerd door de Gemeente Rotterdam, lokale agrariër Martin Oosthoek en Natuurmonumenten, als onderdeel van het gemeentelijk natuur- en recreatieproject Noordrand Rotterdam. Met de komst van de expositie De Zachte Stad van Rotterdam Circulair komen twee beleidslijnen van de Gemeente Rotterdam mooi samen op Belevenisboerderij Schieveen.

Schapen voor skyline Rotterdam, foto Jordan Blaauw

Op het Rotterdams platteland leveren steeds meer boeren een bijdrage aan de natuur en bieden gezonde lokale producten voor de stad. De Zachte Stad is niet alleen inspirerend als het gaat om de mogelijkheden van wol. De tentoonstelling geeft ook stof tot nadenken over andere duurzame keuzes in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door in de supermarkt te kiezen voor lokaal & biodivers. Kijk voor tips op onze campagnewebsite Eet Natuurlijk Lokaal.

Bezoek De Zachte Stad de hele maand juli
De woltentoonstelling is de hele maand juli gratis te bezoeken op Belevenisboerderij Schieveen.

  • Wanneer: De hele maand juli
  • Toegang: Gratis
  • Waar: Oude Bovendijk 220, Rotterdam
  • Openingstijden: woensdag t/m zondag tussen 10.00 en 17.30 uur
  • Meer informatie vind je op www.belevenisboerderij.nl