Dit weekend stond in het teken van de biodiversiteit en om dat te vieren openden 40 (stads)boeren in en rondom Rotterdam voor het eerst gezamenlijk hun staldeuren tijdens de Rotterdam de boer op!-dagen.

Op boerderijen in en om de stad, waar onze boeren voedsel als graan, aardappels, kaas en vlees produceren, is er ook heel veel ruimte voor de biodiversiteit. Tijdens de open dagen vertelde (stads)boeren je graag over de relatie tussen voedsel en bloemen, vlinders en vogels.

Hieronder een fotoverslag van de Rotterdam de boer op!-dagen!

Tour met de bio-boer op boerderij Landlust in Maasland

Wat kon je doen? Boer Roel van Buuren liet mensen alles zien wat ze op de boerderij doen en wat ze proberen te doen om de natuur te versterken. Hij vertelde over wat ze doen om bijvoorbeeld weidevogels de ruimte te geven. Met een telescoop van de weidevogelwerkgroep konden bezoekers zelfs weidevogelkuikens zien!

Ook de kippentractor passeerde de revue, deze gaat achter de koeien aan, zo stimuleren we de biodiversiteit in het weiland.

Kijk voor meer informatie op Boerderij Landlust.

Rondleiding op akkerbouwbedrijf Hof van Heden in Geervliet

Een kijkje in de schuren, op het erf, langs trekkers, machines en wandelt langs de strokenteelt met daarin de gezaaide of gepote pompoenen, bloemen, tarwe, aardappels, uien en suikerbieten. De gewassen zijn nog pril want het is tenslotte voorjaar. Op het akkerbouwbedrijf Boerderij Hof van Heden kreeg je een rondleiding en dat zag er zo uit!

Kijk voor meer informatie op Boerderij Hof van Heden.

Rondleiding in de biologische tuinderij BesTFruit in Zuidland

Om te zien hoe een grote diversiteit aan (klein)fruit groeit ben je bij BesTFruit aan het juiste adres. De grote verscheidenheid aan gewassen brengt een mooie biodiversiteit met zich mee. Onder andere hierdoor hebben ze bijna geen last van ziekten en plagen in het fruit. Dit helpt enorm bij onze biologische werkwijze.

Kijk voor meer informatie op BesTFruit.

Sneak-preview op de Stadsboerderij in aanbouw De Koeienstal in Zevenhuizen

Dit jaar moet het dan echt gaan gebeuren: de realisatie van Stadsboerderij ‘De Koeienstal’ in Zevenhuizen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het verbouwen en opknappen van de oude en vervallen agrarisch boerderij in Zevenhuizen. Martijn en Suzanne aan de Wiel, de initiatiefnemers van De Koeienstal, verzorgden een rondleiding op de boerderij.
Kijk voor meer informatie op De Koeienstal.

Rondleiding over de akker bij Tuinderij Boer & Buurt in Zuidplas

Bij Boer & Buurt telen ze op ecologische wijze groenten, aardappelen, tarwe, klein fruit, kruiden en bloemen voor inwoners van de regio Rotterdam. Voedsel wordt geproduceerd in samenwerking met het verbeteren van de bodemkwaliteit, het herstel en vergroten van natuurwaarden/biodiversiteit. Bij Boer & Buurt dragen ze zo bij aan een leefomgeving die goed is voor mens en dier. Tijdens een rondleiding over het erf en de akkers vertelden Liesbeth hier alles over. Ondertussen werden er ook potvallen geplaatst voor het tellen van loopkevers!

Kijk voor meer informatie op Boer & Buurt.

Een schilderij om op te eten bij de Voedselfamilie Krimpenerwaard

Speciaal voor de Rotterdam de boer op!-dagen organiseerde Voedselfamilie Krimpenerwaard oeen lunch waarvoor Marnix Lange met streekproducten uit de regio een Eetschilderij maakte. Hiervoor werkt hij samen met diverse kleinschalige telers, kwekers en makers uit de buurt. Veel van de groenten en kruiden komen onder andere uit de tuin Van Perkouwse Grond. Deze tuin ligt enkele meters van het Eetschilderij vandaan.

Het schilderij ziet er fantastisch uit, zie foto’s! Wil je nu meer hier over weten?

Kijk voor meer informatie op Voedselfamilies Krimpenerwaard.
Kijk voor meer informatie op Eetschilderij.nl. 

In gesprek bij Boerderij Hoogerbrugge Natuurlijk in Rotterdam

Met de skyline van Rotterdam in het zicht, kon je op boerderij Hoogerbrugge Natuurlijk, Limousin veehouderij, loonbedrijf en vilterij in gesprek met de boer en boerin. Op extensieve wijze beheren ze de graslanden, waardoor ze meer ruimte geven aan de natuur. Een prachtig gezicht zo’n kudde koeien, kalfjes en de stier in de polder. Iedere maand verkopen ze een koe.

Ook hebben ze een passie voor wol. De wol van onze schapen verwerken we middels verschillende technieken, vilten, spinnen, weven, verven, breien of haken. Tijdens de wollige kinderactiviteit kon je zelf aan de slag!

Kijk voor meer informatie op Hoogerbrugge Natuurlijk.

Rondleiding bij Herenboerderij de Vlinderstrik in Rotterdam

Op Herenboerderij de Vlinderstrik is een unieke samenwerking tussen Herenboeren en Natuurmonumenten om lokaal, duurzaam voedsel te produceren met focus op natuur en biodiversiteit. De coöperatieve boerderij produceert voedsel, al dan niet vegetarisch, voor de ca. 500 leden, die desgewenst ook kunnen helpen op de boerderij. Tijdens de Rotterdam de boer op!-dagen kregen bezoekers een kijkje ‘in de keuken’.

Kijk voor meer informatie op Herenboerderij De Vlinderstrik.

Stekjes kopen bij de Voorplanters van de Voedseltuin in Rotterdam

De Voorplanters van de Voedseltuin zaaien groenten, bloemen en kruiden zelf voor en kweken ze op tot mooi, sterk plantgoed. Deels voor de Voedseltuin zelf, maar ook voor andere buurttuinen, moestuinders en hobbyisten in Delfshaven. Zaterdag kon je stekjes bij ze kopen in VTV Streven naar Verbetering!

Kijk voor meer informatie op Voorplanters Voedseltuin.

Stekjesmarkt in het Loetbos in Lekkerkerk

Ook in het Loetbos in Lekkerkerk was een stekjesmarkt. En wel van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard. Deze werkgroep houdt zich bezig met vogels, bomen, planten, vlinders en insecten. Zij organiseert dit voorjaar een stekjesmarkt met experts in lokaal tuinieren en experts in moestuinplanten. Zo kun je ook jouw tuin biodiverser maken.

Kijk voor meer informatie op Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard.

Leer alles over bijen bij Imkerij de Nesse in Krimpen

Dit weekend leerde je alles over het leven van een bij, hun woonplek, het maken van honing en alle andere bijzondere producten die ze maken. Ook zag je hoe de honing geslingerd en de bijenwas gewonnen wordt. Natuurlijk kon je ook een heerlijk potje honing kopen!
Kijk voor meer informatie op Imkerij de Nesse.

Proeverij van kruiden en bloemen bij Rotterdamse Munt

Tussen station Rotterdam Zuid en de rode robuuste schouders van de Willemsbrug ligt de groene stadsoase Rotterdamse Munt. Maar wist je ook dat je bij ons kruiden en bloemen kunt proeven in drankjes en hapjes? Tijdens de rondleiding en proeverij vertelde Rotterdamse Munt je meer over hoe lokale oogst bijdraagt aan een levendige, groene stad!
Kijk voor meer informatie op Rotterdamse Munt.

Wildplukwandeling in Buijtenland van Rhoon

Het Buijtenland van Rhoon is de polder aan de rand van Rotterdam. Hier werken boeren, natuurorganisaties, recreatieondernemers en lokale verenigingen samen aan een mooi, natuurlijk en cultuurhistorisch landschap aan de rand van Rotterdam. Samen laten ze zien dat natuur, recreatie en landbouw heel goed samengaan. Deze manier van boeren is niet alleen beter voor de planten en dieren, maar levert ook lekker eten én een mooi landschap op.
Gydo van der Wal ging op pad en laat zien welke planten er eetbaar zijn.
Kijk voor meer informatie op Buijtenland van Rhoon.

Schapen drijven op Belevenisboerderij Schieveen in Rotterdam

Op Belevenisboerderij Schieveen vind je koeien, geiten, kippen, maar vooral … schapen! Hoewel de schapen zich op het Rotterdams platteland thuis voelen, kun je ze ook in het hartje van Rotterdam tegenkomen. Van april t/m november loopt stadsherder Martin Oosthoek met zijn kudde schapen op iconische plekken in Rotterdam. Hier laat hij de schapen het gras kort grazen.

Speciaal voor de Rotterdam de boer op!-dagen gaf stadsherder Martin een demonstratie schapen drijven. Zie hier een impressie van het spektakel!

Kijk voor meer informatie op Belevenisboerderij Schieveen.

Insecten fotograferen in VTV Blijdorp

VTV Blijdorp ligt verscholen in het Park16Hoven in Overschie. Onze volkstuinvereniging heeft veel aandacht voor biodiversiteit en je kan dagelijks onze zonnige insecten- en vlindertuin bewonderen en vogels spotten in de bostuin. Met de leuke cursus insecten fotograferen kon je de beestjes vastleggen.

Kijk voor meer informatie op Volkstuinvereniging Blijdorp.

Neem een kijkje in Volkstuinvereniging Eigen Hof

Werden volkstuinen ooit opgezet voor gezonde voedselproductie voor Rotterdamse stadsbewoners, inmiddels zijn het oasen van biodiversiteit in en rond de stad. Volkstuin vereniging Eigen Hof ligt aan de rand van Overschie. Het 85 jaar oude complex is één van de grootste van Rotterdam met een interessante diversiteit aan soorten tuinen. Hier kon je een kijkje nemen in de prachtige tuinen!

Kijk voor meer informatie op Volkstuinvereniging Eigen Hof.

Rondleiding op het erf bij Hoeve Biesland

Wat hebben een koeienvlaai, beestjes in de bodem, weidevogels en een glas verse melk met elkaar te maken? Bij Hoeve Biesland is dit alles onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als biodynamische boerderij dragen we zorg voor de natuur en produceren melk, vlees en groenten van eigen bodem. En daar leerde je alles over tijdens de rondleiding!

Kijk voor meer informatie op Hoeve Biesland. 

Plattelandscafé op Rotterdamse Oogstmarkt

Op de Oogstmarkt vond je het hart van de Rotterdam de boer op!-dagen: het Rotterdams PlattelandsCafé! Leer daar meer over biodiverse streekproducten en proef van het biodiverse lekkers dat het Rotterdams platteland te bieden heeft.

In het Café konden kinderen zelf heerlijke koekjes bakken van oergranen in de koekjesfabriek van De Speelfabriek! Bloesembar & Foret Atelier verzorgden de doorlopende workshop ‘Gardeners Against Rage’ waarin je je frustratie over de wereldwijde crises kunt omzetten in prachtige planten op canvas. Ook was er biodiverse schmink voor de kleintjes. Qua muziek is er ook wat te beleven; we hebben een aantal muzikanten gevraagd om om in het thema van de Rotterdam de boer op!-dagen te spelen. Kijk hieronder voor de impressie! Volgend jaar nog een keer?

Kijk voor meer informatie op Rotterdamse Oogst.