Bioboer Jelle Knoot uit Numansdorp in de Hoeksche Waard doet mee aan de Samen voor Grond III actie van onze partner Aardpeer. Aardpeer zoekt mensen die een obligatielening willen afsluiten, zodat Aardpeer met het geld de grond van Jelle Knoot en de deelnemende boeren elders in het land kan kopen. Zo blijft deze grond behouden voor natuurinclusieve & biologische landbouw.

Jelle Knoot (28) heeft een biologische boerderij waar hij vollegrondsgroenten teelt zoals bloemkool, palmkool, boerenkool, spitskool, spinazie, venkel en pompoenen. Hij levert zijn producten onder andere aan Landzicht Biologisch voor de groentenabonnementen en horecaklanten en aan Hoeve Doelwyck voor de biologische boerderijwinkel en hun Bio aan Huis-pakketten. Ook heeft Jelle een zelfbedieningswinkeltje bij zijn boerderij aan de Schuringsedijk in Numansdorp, hij vertelt: ‘Niet omdat ik daar nou zoveel mee verdien, maar omdat ik mensen graag de mogelijkheid geef om een verbinding met mijn land aan te gaan door de producten te kopen. Ze zien de gewassen immers het hele seizoen groeien!’

Hart voor natuur

Dat Jelle ook een hart heeft voor de natuur op zijn land is te lezen op de website van Aardpeer:

De omschakelperiode naar biologische landbouw duurt officieel twee jaar maar volgens Jelle moet je er minstens vijf jaar voor rekenen: “De eerste jaren zat er nog zoveel chemie in de grond, dat er qua biodiversiteit niet zoveel gebeurde. Naarmate ik de chemie er uitwerkte, kwam er steeds meer leven.” Dit voorjaar zag Jelle allemaal vogelnestjes tussen de spitskolen verschijnen. “Op dat perceel heb ik niet alleen kolen maar ook kwikstaartjes geteeld,” zegt hij gekscherend. “Ook had ik fazanten op mijn land met kleine kuikentjes, die ik steeds groter zag worden en die nu als volgroeide fazanten voor mij opvliegen.” De groenbemesters, die hij gemixt heeft met zonnebloemen, zijn tot zijn verrassing ook goed voor de biodiversiteit: “Het gewas zit vol met mussen en mezen, die zonnebloemzaadjes eten. Ook herten en roofvogels profiteren ervan. Dat ik de boel niet aan het leegroven ben maar iets terugdoe voor de natuur, dat voelt goed.”

Bioboer blijven

Door de Samen voor Grond-actie van Aardpeer kan Jelle hopelijk in de toekomst zijn bedrijf verder uitbouwen. Als het lukt om voldoende geld op te halen om de 10,5 hectare grond waar Jelle op teelt te kopen van zijn vader en oom, verpacht Aardpeer de grond vervolgens aan Jelle voor een schappelijke pachtprijs. Die ligt veel lager dan de kosten van een lening bij de bank omdat er niet wordt uitgegaan van winst in euro’s maar van winst in natuur. Jelle vertelt: “Voor mij is dit echt een geweldige oplossing! Op deze manier kan ik hopelijk boer blijven op het land dat al generaties in mijn familie is. Zolang het land van Aardpeer is, is het een voorwaarde dat er op biologische wijze geteeld wordt. Mensen investeren dus echt in natuurinclusieve landbouw!’

Meedoen met Samen voor Grond III

Mensen die interesse hebben om via een obligatielening geld te investeren in het bedrijf van Jelle, en de twee andere aan Samen voor Grond III deelnemende boeren, kunnen al vanaf 250 euro inleggen tegen 1% rente per jaar. De looptijd van de lening is 12 jaar. Meedoen kan t/m 11 april 2024.

Als je meedoet help je Aardpeer met haar missie om grond als het ware ‘vrij’ te kopen voor natuurinclusieve en biologische landbouw. De boer hoeft zo niet de maximale opbrengst in kilo’s en euro’s te behalen om de kosten van de steeds maar duurder wordende grond te dekken. Dit doet Aardpeer vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel.

Lees alles over meedoen aan Samen voor Grond III op de website van Aardpeer.

Filmavond bij Jelle

Benieuwd naar Jelle en zijn bedrijf? Kom dan donderdagavond 28 maart naar de boerderij van Jelle in Numansdorp voor een vertoning van de film ‘De Queeste’ over de zoektocht van drie andere biologische boeren van de Zuid-Hollandse eilanden. Hier vind je meer info en kan je je aanmelden.

Volg Jelle hier op Instagram.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
Ik Accepteer