Op 21 en 22 mei zijn de Rotterdam de boer op!-dagen. Vanuit Rotterdam de boer op! willen we dat weekend zoveel mogelijk mensen informeren over het belang van lokaal voedsel dat geproduceerd wordt met aandacht voor een gezonde bodem en een rijke natuur. Ben jij benieuwd wat dit betekent? Bezoek dan dit weekend jouw biodiverse (stads)boer! Ben jij zo’n boer? Stel dan jouw locatie open voor het publiek!

Er zal het weekend van 21 en 22 mei veel te leren en te beleven zijn! Een greep uit de activiteiten:

  • Boer Martin Oosthoek van Belevenisboerderij Schieveen beheert met zijn schapen veel groen in de stad. Leer van hem hoe hij schapen drijft!
  • In het Buijtenland van Rhoon is veel te beleven op het gebied van landbouw en natuur! Doe de fietstocht door het gebied of maak een wildplukwandeling vanaf zorgboerderij De Buytenhof.
  • Bezoek de groene parel die volkstuinvereniging Eigen Hof aan de Overschiese Kleiweg is en leer meer over hoe hier het behoud van biodiversiteit hand en hand gaat met voedselproductie én genieten!
  • Boerderij Hof van Heden in Geervliet op Voorne-Putten ken je misschien wel van de Rotterdamse Oogst? Ga dit weekend bij hen op bezoek en leer meer over strokenteelt-akkerbouw en het kweken van hun mooie droogbloemen.
  • Bij Hoeve Biesland in Delfgauw maak je kennis met hoe de biologisch-dynamische boerenfamilie Duijndam hun zorgboerderij met winkel runt en hierbij de balans tussen natuur en productie in stand houdt.
  • Ga op bezoek bij Boer&Buurt in Zevenhuizen waar tuinder Liesbeth je alles vertelt over hun sterk op de consument én op de natuur gerichte manier van boeren. Verbinding met de groentepakket-abonnees, de plek en de biodiversiteit staat centraal.
  • Bij Symbiose Boeren in Noordeloos in de Alblasserwaard kan je een prachtige wandeling maken door het landschap. Je bezoekt verschillende boerderijen en leert over biologisch boeren met de natuur. Ook kan je de zelfbedieningswinkel bezoeken!
  • De Voedselfamilie Krimpenerwaard laat je genieten van een overheerlijke lunch met streekproducten en je kan ook het Eetschilderij bewonderen.
  • Op de Rotterdamse Oogst leer je wat de marktkooplui ‘doen’ aan biodiversiteit en kan je genieten van muziek die speciaal voor deze dag gemaakt is.
  • Bij Natuurtalent Schiebroek vertelt De Stadsboerin hoe ze in haar CSA-tuinderij biodiversiteit inzet voor het kweken van gezondere planten en balans in de tuin.

Op deze kaart vind je alle activiteiten en kun je je aanmelden als bezoeker.

Kind met kip op Belevenisboerderij Schieveen / Foto: Marten van Dijl

Wil jij ook iets organiseren op jouw biodiverse (stads)boerderij?

Meld je dan aan via dit formulier. Het eerdere nieuwsbericht vind je hier. Klik hier voor meer informatie voor deelnemende partijen. Ben je benieuwd welke boeren er meedoen? Kijk hier voor de kaart!

Aandacht voor natuurinclusieve voedselproductie

De Rotterdam de boer op!-dagen vinden in 2022 voor het eerst plaats, naar het model van Open Monumentendag. Dit betekent dat Rotterdam de boer op! een overkoepelende campagne organiseert om het publiek te informeren over het thema en over de activiteiten op de plekken die hun deuren openen. Overal in de stad ga je de Rotterdam de boer op!-dagen tegenkomen, of je wilt of niet! Een open format, waarin (stads)boeren een eigen creatieve invulling geven aan deze dag. Denk aan een rondleiding, een eetbare wilde plantenwandeling, een kookworkshop, een kinderactiviteit, een diner of een fietstocht. Eind april staan alle locaties online op www.rotterdamdeboerop.nl/dagen.

Internationale Dag van de Biodiversiteit

De Rotterdam de boer op!-dagen worden georganiseerd in het kader van de Internationale Dag van de Biodiversiteit op 22 mei. Een dag waarop op allerlei plekken het belang van het versterken van de natuur onder de aandacht wordt gebracht. Vanuit Rotterdam de boer op! richten we, omdat ons programma daarover gaat, ons op het thema ‘biodiversiteit & voedselproductie’.

Heb je interesse om met jouw locatie mee te doen? Vul dan dit formulier met vragen over jouw idee en locatie in.

Klik hier voor meer informatie voor deelnemende partijen. Ben je benieuwd welke boeren er meedoen? Kijk hier voor de kaart!

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem dan contact op met Maren Elema of Rachelle Eerhart via rotterdamdeboerop@natuurmonumenten.nl.