Op woensdagmiddag 14 juni organiseren we een excursie naar het biodiverse erf van Hoeksche Hoeve, bekend van de Hoeksche Chips, in ‘s-Gravendeel in de Hoeksche Waard. Samen met boer Henk Scheele en groenontwerper en hovenier Wouter van Santen bekijken we de beleeftuin die hier vorig jaar is aangelegd. Ook verkennen we de kansen voor de biodiversiteit van een meer natuurlijke erfbeplanting. Deze weken staat de tuin nog mooi in bloei, dus dit is het beste moment voor een bezoek!

Beleving, educatie en duurzame innovatie van agrifood in de Hoeksche Waard komen samen bij de Hoeksche Hoeve. In de nieuwe productiehal van dit bedrijf wordt de chips geproduceerd en kunnen bezoekers een kijkje nemen. Aangrenzend is, in samenwerking met gemeente Hoeksche Waard, het Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve gerealiseerd. Naast uitleg over duurzame landbouw in de Hoeksche Waard vinden bezoekers er informatie over wat de Hoeksche Waard recreanten te bieden heeft.

Met steun van ‘Rotterdam de boer op!’ en de Nationale Postcode Loterij werd vorig jaar bij dit Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve een biodivers erf gerealiseerd, met weelderige planten en bloemen. Landschapselementen op en rond het boerenbedrijf leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit op het platteland. Begroeiing op een boerenerf in een open landschap kan kleinschaligheid toe voegen, en daarmee leefgebied voor specifieke flora en fauna. Op een kleine oppervlakte zijn op het erf bij het Inspiratiepunt diverse biotopen te vinden, die horen bij het landschap van de Hoeksche Waard. Bloemrijke hooilanden en natuurlijk struweel wisselen elkaar af. Veel te beleven is er straks ook bij de poel aan de voorzijde van het erf. Vrijwilligers van Hoeksche Waards Landschap hebben geholpen bij de aanleg. De boeren van Hoeksche Hoeve nemen het beheer en onderhoud op zich. De tuin ligt er dit voorjaar prachtig bij! En de komende jaren zal het erf steeds afwisselender worden en rijker aan soorten.

Benieuwd naar het biodiverse erf? Ga dan woensdag 14 juni mee op excursie tussen 15:00 en 16:30. Je kunt je hier aanmelden.