Op vrijdag 8 juli opende wethouder Paul Boogaard (Economie, Landbouw) samen met Henk Scheele en René de Zeeuw van Hoeksche Hoeve het Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve. Het inspiratiepunt grenst aan de nieuwe productielocatie van Hoeksche Chips en is vanaf nu overdag vrij toegankelijk voor bezoekers. Met steun van ‘Rotterdam de boer op!’ is rondom de nieuwbouw van Hoeksche Hoeve een biodivers (beleef-) erf aangelegd. Naast uitleg over biodiversiteit en de kwaliteit van de Hoeksche Waardse (landbouw)grondvinden bezoekers er informatie over wat de Hoeksche Waard voor recreanten te bieden heeft.

Beleving

De nieuwe productielocatie van Hoeksche Chips is een van de locaties in de Hoeksche Waard waar beleving, educatie en innovatie van agrifood in de Hoeksche Waard samenkomen. In de productiehal wordt de chips geproduceerd en kunnen bezoekers een kijkje nemen. Aangrenzend is het inspiratiepunt gebouwd waar bezoekers zich kunnen laten informeren en inspireren over biodiversiteit en de goede kwaliteit van de Hoeksche Waardse (landbouw)grond. Wethouder Boogaard: “Met het inspiratiepunt maken we een mooie koppeling tussen Foodlablocaties en onze gebiedsmarketingambities. Je kunt op deze locatie het polderlandschap optimaal beleven en je leert meteen iets over onze innovatieve agrarische sector. En met de aanwezige informatie word je op deze plek geïnspireerd om een volgende locatie in de Hoeksche Waard te bezoeken.”

 

Het Foodlab in de Hoeksche Hoeve

 

Beleeftuin

Met steun van ‘Rotterdam de boer op!’ en de Nationale Postcode Loterij is een biodivers erf gerealiseerd met weelderige planten en bloemen. Landschapselementen op en rond het boerenbedrijf leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit op het platteland. Begroeiing op een boerenerf in een open landschap kan kleinschaligheid toe voegen, en daarmee leefgebied voor specifieke flora en fauna. Op een kleine oppervlakte zijn op het erf diverse biotopen te vinden, die horen bij het landschap van de Hoeksche Waard. Bloemrijke hooilanden en natuurlijk struweel wisselen elkaar af. Veel te beleven is er straks ook bij de poel aan de voorzijde van het erf. Vrijwilligers van Hoeksche Waards Landschap hebben geholpen bij de aanleg. De boeren van Hoeksche Hoeve nemen het beheer en onderhoud op zich. Inmiddels bloeien de eerste polder- en akkerbloemen bloeien. En de komende jaren zal het erf steeds afwisselender worden en rijker aan soorten.

 

De beleeftuin is officieel geopend!

 

Inspiratie

Iedere woensdag is er een inspirator in het Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve aanwezig die bezoekers letterlijk en figuurlijk op weg helpt. Op de andere dagen kunnen bezoekers zich via een digitale zuil laten informeren over andere locaties in de Hoeksche Waard die een bezoek waard zijn. In het inspiratiepunt zijn bovendien folders, magazines en video’s te bekijken met informatie over (uitstapjes in) de Hoeksche Waard. Bodembeheer en biodiversiteit Foodlab Hoeksche Waard is een netwerk van initiatieven die bijdragen aan het voortbestaan van de agrarische sector. De Hoeksche Hoeve heeft veel aandacht voor biodiversiteit en bodembeheer. In het Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve leren bezoekers meer over wat de Hoeksche Waardse klei zo bijzonder maakt en wat er voor nodig is om de bodem vruchtbaar te houden.

 

In de poel kwaken de kikkers volop