Onze vrienden van Het Nieuwe Nassen van BlueCity organiseren dit najaar een challenge ‘lokaal & natuurinclusief inkopen’ voor de horeca. Tijdens deze challenge krijgen ondernemers en chefs individuele begeleiding om hun inkoop en wellicht ook hun menukaart aan te passen. Vanuit Rotterdam de boer op! dragen we financieel en organisatorisch bij aan deze challenge.

Gerechten van Restaurant RotondeAls mensen ergens geraakt kunnen worden door de smaak, het verhaal & daarmee de waarde van lokale boerenproducten die met hart voor de natuur geproduceerd zijn, dan is het wel in de horeca! In onze interviewreeks ‘Chefs met hart voor boer & natuur’ las je misschien al eens hoe gedreven chefs kunnen zijn om dit soort producten in te kopen en er mooie gerechten mee te maken voor de gast. Tijdens deze challenge willen we de groep horecazaken die lokaal & natuurinclusief inkoopt laten groeien.

Horecaondernemers en chefs maken tijdens de challenge kennis met het uitgebreide & kwalitatief hoogstaande assortiment aan natuurinclusieve producten dat in het Rotterdamse ommeland verkrijgbaar is. We zullen informatie delen over boeren en tuinders waar chefs direct kunnen inkopen, maar omdat de meeste restaurants liever niet al teveel leveranciers langs willen of aan de deur willen krijgen, richten we onze aandacht vooral op het bekendheid geven aan de horeca-propositie van een vijftal intermediars: Landzicht Biologisch, Hoeve Biesland, Rechtstreex, Heerlijk van Dichtbij en de Groene Hart Coöperatie. Deze organisaties leveren al aan de horeca, maar vaak is de dienstverlening nog niet zoals de chef het graag ziet. Als we tijdens de challenge de vraag kunnen laten groeien, kan hopelijk de dienstverlening van deze bedrijven op termijn beter gaan aansluiten bij een grotere groep restaurants.

Aan de slag met nieuwe gewassen
Het Nieuwe Nassen-ambassadeur Pepijn Schmeink speelt ook een belangrijke rol in deze challenge! Hij verfijnde de afgelopen jaren zijn ambacht zo dat hij inmiddels een echte autoriteit is op het gebied van het creëren van plantaardige en gezonde gerechten die geen dierlijke inputs meer nodig hebben. Pepijn werkt al jaren met ‘nieuwe’ gewassen zoals de gele erwt en Oberkulmer rotkorn spelt, afkomstig uit de regeneratieve en natuurinclusieve teelt in de Hoeksche Waard. Met deze ingrediënten maakt Pepijn niet alleen smaakvolle gerechten, hij bespaart ook nog eens geld omdat ze veel goedkoper zijn dan vlees. Tijdens de challenge ‘lokaal & natuurinclusief inkopen’ leert Pepijn zijn collega-chefs heel graag meer over dit thema!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
Ik Accepteer

In de aanloop naar deze challenge maakte Het Nieuwe Nassen drie mini-documentaires met Pepijn en Perry de Man over drie gewassen die een veel grotere rol in horecakeukens zouden kunnen spelen: de spelt van Adjan Vos uit Rhoon, de spitskool van Boerderij Landzicht in Strijen en de gele erwt van Klompe Landbouw in Mijnsheerenland.

Meer informatie over de challenge
Heb je interesse om mee te doen met de challenge ‘lokaal & natuurinclusief inkopen’? Meld je dan hier aan. De aanmelding sluit op 30 september. Hier vind je meer informatie over Het Nieuwe Nassen.

Wij organiseren deze challenge samen met Het Nieuwe Nassen van BlueCity010, De Tuin van Holland en Greendish. Wij kunnen vanuit Rotterdam de boer op! financieel en organisatorisch aan deze challenge bijdragen dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.