Op vrijdag 11 februari is ‘Het Rotterdams Plattelandsdebat – hoe versterken we de banden tussen stad & ommeland?’. Rotterdamse gemeenteraadsleden gaan met elkaar in debat over het belang van lokaal voedsel, voor de boeren rondom de stad, voor de natuur in en om de stad én voor de Rotterdammer! Kijk live mee met dit verkiezingsdebat, meld je gratis aan!

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Het moment om aan de verschillende politieke partijen in Rotterdam te vragen hoe zij zich de komende jaren gaan inzetten om het landschap om de stad te beschermen. En, hoe zij al het eten dat daar geproduceerd wordt, beschikbaar maken voor haar eigen inwoners.

Kansen voor boeren en natuur rondom Rotterdam

Rond de stad liggen duizenden hectares plattelandsgebied waar honderden boeren zuivel, fruit, groenten, vlees en granen produceren. Met ruim 600.000 inwoners is de stad een grote afzetmarkt en kan de gemeente Rotterdam haar verantwoordelijkheid nemen om haar platteland om de stad heen te beschermen.

Want de toekomst voor veel boeren is onzeker, de vogels en bijen op het platteland verdwijnen en de stedeling weet niet meer waar de melk vandaan komt.

Dit terwijl er zoveel kansen liggen om deze problemen te tackelen en weer hoop te bieden aan de boeren en de natuur rondom de stad en daarmee voor de Rotterdammers.

Dit debat vindt plaats op vrijdag 11 februari van 16:00 uur tot 17:15 uur. Het wordt live uitgezonden en is te volgen via een live stream. Meld je hier gratis aan!

Grutto’s voor de skyline / Foto: Maarten van de Ven

Wie zet waar op in?

Na het debat weet jij precies welke partijen inzetten op het stimuleren van ‘de korte keten’, streven naar het goedkoopste voedsel, kiezen voor produceren met meeste bijen of juist voor de hoogste opbrengst.

Op 11 februari gaan we de Rotterdamse politici uitdagen om hun ambitie te tonen. Hoe ver willen zij gaan in het verbinden van hun stad met het Rotterdamse platteland? Wat zijn hierin de ambities van de verschillende politieke partijen?

Vanuit de locatie Weelde leggen we stellingen voor aan de kandidaat-raadsleden én aan het publiek. We krijgen een inzicht in wat de politieke partijen vinden en horen de bestuurders van omliggende gemeenten, hoe zien zij de toekomst?

Meld je gratis aan voor het Rotterdams Plattelandsdebat!

Dit debat vindt plaats op vrijdag 11 februari van 16:00 uur tot 17:15 uur. Het wordt live uitgezonden en is te volgen via een live stream. Meld je hier gratis aan!

Wie zijn erbij?

Aan het debat nemen deel:

 • CDA – René Segers-Hoogendoorn
 • ChristenUnie – Tjalling Vonk
 • D66 – Brenda Dirkse
 • GroenLinks – Astrid Kockelkoren
 • Leefbaar Rotterdam – Robert Simons
 • PvdA – Dennis Tak
 • PvdD – Ilse Oldenburg
 • Socialisten010 – Patrick van Klink
 • SP – Theo Coskun
 • Volt – Hilgo Wempe
 • VVD – Diederik van Dommelen

Dit verkiezingsdebat wordt georganiseerd door de coalitie van Rotterdam de boer op! en Natuurmonumenten.

Boer Jan Dirk Rodenburg / Foto: Marten van Dijl

Met steun van LIFE All4Biodiversity

Het project ‘Rotterdam de boer op!’ wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij en gesteund door LIFE All4Biodiversity. Dit programma werkt in verschillende provincies aan het ontwikkelen van sluitende verdienmodellen voor boeren en het verhogen van de biodiversiteit in Natura 2000-gebieden. In Midden-Delfland werken de boswachters van Natuurmonumenten en boeren mee aan het programma dat geleid wordt door provincie Zuid-Holland en mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europese LIFE IP fonds.