De Zachte Stad, een unieke samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en top-ontwerper Christien Meindertsma, reisde een jaar rond door Rotterdam, ontving een Dutch Design Award en is overgedragen aan Natuurmonumenten. De tentoonstelling is straks te bezichtigen op de plek waar de wol vandaan komt: de Belevenisboerderij van Natuurmonumenten, stadsherder Martin Oosthoek en zijn Rotterdamse schapen. Hier krijgt het een mooie plek in de wolwerkplaats, waar bezoekers kunnen zien en meemaken hoe van de wol van de Rotterdamse schapen door de vrijwilligers de prachtigste producten worden gemaakt.

Chantal Zeegers (wethouder gemeente Rotterdam), Christien Meindertsma (ontwerper) en Suzan Buchner (gebiedsmanager Natuurmonumenten) bekijken de expositie. Foto: Jan de Groen

Wol als restproduct

Rotterdamse schapen produceren jaarlijks zo’n 5.000 kilo wol. Dat ‘restmateriaal’ levert nauwelijks iets op en verdween grotendeels in de verbrandingsoven. Doodzonde vond stadsherder Martin Oosterhoek. Inmiddels wint de Rotterdamse wol aan populariteit, dankzij de reizende tentoonstelling De Zachte Stad.

Stadsherder Martin Oosthoek met zijn schapen.

De tentoonstelling is het resultaat van een onderzoek naar de kwaliteit van de wol door een van de meest toonaangevende Nederlandse ontwerpers van dit moment, Christien Meindertsma. In plaats van een saai rapport leverde zij een grote diversiteit aan prachtige producten op. Ze ontwierp toepassingen voor nu en in de toekomst. Van muts tot bank. Van colbert tot piano-onderdeel. En een spectaculair wandkleed van Rotterdam-Zuid van maar liefst 16 m2.

Reis door Rotterdam

Het onderzoek overtrof alle verwachtingen. Zo mooi, dat de gemeente Rotterdam haar werk het afgelopen jaar heeft geëxposeerd in zoveel mogelijk Rotterdamse wijken en buurten onder de naam De Zachte Stad.

Op woensdag 10 januari is deze reis op een passende manier afgesloten. Het kleed krijgt een vaste plek aan de wand in Theater Zuidplein. De objecten van de tentoonstelling zijn geschonken aan Natuurmonumenten en krijgen een permanente plek op Belevenisboerderij Schieveen.

Suzan Buchner (gebiedsmanager Natuurmonumenten) en wethouder Chantal Zeegers (Wonen, Klimaat, Bouwen) tekenden woensdag 10 januari 2024 de schenkingsovereenkomst tijdens een feestelijk moment in Theater Zuidplein. Foto: Jan de Groen

Rotterdam Circulair & een mooi en biodivers Rotterdams platteland

De Belevenisboerderij is in 2018 gerealiseerd door de Gemeente Rotterdam, lokale agrariër Martin Oosthoek en Natuurmonumenten, als onderdeel van het gemeentelijk natuur- en recreatieproject Noordrand Rotterdam. Met de komst van de expositie De Zachte Stad van Rotterdam Circulair komen twee beleidslijnen van de Gemeente Rotterdam mooi samen op Belevenisboerderij Schieveen.

Wolatelier, circulaire makersruimte

Belevenisboerderij Schieveen wordt komende maanden herontwikkeld tot een plek waar straks nòg meer te beleven is. Natuurmonumenten en stadsherder Martin Oosthoek voegen aan hun Belevenisboerderij een boerderijwinkel toe, met lokale biodiverse producten van het Rotterdams platteland. Ook komt er een volwaardige wolwerkplaats, waar bezoekers kunnen zien en meemaken hoe van de wol van de Rotterdamse schapen de prachtigste producten worden gemaakt. Vrijwilligers zijn wekelijks in de wolwerkplaats op het erf van de Belevenisboerderij te vinden om de wol te spoelen, spinnen, wassen en verven. Zij gebruiken de bloemen uit de tuin van de Belevenisboerderij daarbij als natuurlijke verfmaterialen.

De winkel en wolwerkplaats krijgen een plek in de historische boerderij op het erf. Deze wordt komende maanden gerestaureerd. De Zachte Stad is straks in het wolatelier te bewonderen.

Lees hier alles over De Zachte Stad. Hier vind je meer informatie over de herontwikkeling van Belevenisboerderij Schieveen.