De Het Nieuwe Nassen-challenge ‘lokaal & natuurinclusief inkopen’ voor de Rotterdamse horeca is eind oktober van start gegaan. In deze challenge worden deelnemende chefs uitgedaagd om bij natuurinclusieve boeren uit het Rotterdamse ommeland in te kopen én om te experimenteren met het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten uit de buurt, denk aan de gele erwt! Inmiddels hebben de chefs een advies gekregen van Arzien de Lint van Greendish & chef Pepijn Schmeink, beide van Het Nieuwe Nassen, over wat zij aan kunnen passen én is dit in veel restaurants al doorgevoerd! Ga jij de komende weken eten bij één van deze zaken om te proeven van hun gerechten?

Door Rachelle Eerhart

Trattoria Sophia

Lloydstraat 1a Rotterdam website

Dit Italiaanse restaurant is aan de slag gegaan met de biologische groenten van Landzicht uit de Hoeksche Waard. Ze maken wisselende dagspecials zoals entrecôte met pastinaakpuree, winterpostelein en verse truffel. Inmiddels is ook de nieuwe menukaart voor deze winter geïntroduceerd waarop verschillende gerechten staan waarin groenten van Landzicht worden gebruikt. Trattoria Sophia heeft ook contact gezocht met Hoeve Biesland en hoopt binnenkort ook producten van deze biologische leverancier af te gaan nemen!

De Lange Haven

Lange Haven 116 Schiedam website

Restaurant De Lange Haven in de Schiedamse binnenstad serveert een vast menu voor alle gasten. Chef Janine kocht al veel producten lokaal in, en is door deze challenge ook gaan werken met de groenten en het fruit van Landzicht Biologisch. Het menu voor december zit dus boordevol lokale groenten die met hart voor de natuur geteeld zijn. Zo is bijvoorbeeld de knolselderij de basis voor het nieuwe voorgerecht van De Lange Haven!

Brasserie [H]eerlijk

Bergpolderplein 6a Rotterdam website

Chef Lieven van Brasserie [H]eerlijk kookt voor de gasten van zijn restaurant én voor zijn thuisbezorgklanten al langer met lokale producten, o.a. uit de schooltuinen van nabijgelegen stadsboerderij De Wilgenhof. Voor deze challenge ging hij langs bij Landzicht Biologisch, maar helaas bleken de bestelhoeveelheden van deze leverancier toch nog iets te groot. Lieven wil voor zijn grotere cateringopdrachten wel bij Landzicht gaan bestellen. Op dit moment experimenteert hij met de gele erwten uit de regeneratieve akkerbouw van Jeroen Klompe uit Mijnsheerenland. Eet jij straks een [H]eerlijke plantaardige burger bij/van Lieven?

Cult=Us

Keilestraat 7a Rotterdam website

Cult=Us is een nieuw restaurant dat is gevestigd in een monumentaal pakhuis in Merwe4Havens naast de Voedseltuin, het Keilepand. Chef Amber werkt vanuit de verzamelkeuken van FoodUnion010 en daar bestelt ze al sinds het begin bij de buren van Rechtstreex. Voor Amber zit de uitdaging in onze challenge daarom vooral in het leren koken met granen en peulvruchten uit de natuurinclusieve landbouw in de buurt van Rotterdam. Als je haar herfstpompoentje bestelt, is de kans groot dat je daar de gele erwten van Jeroen Klompe in vindt. Aanrader om Cult=Us te gaan ontdekken en een hapje, drankje & dansje te doen, zeggen wij!

Copper Branch

Korte Hoogstraat 6 Rotterdam website

Bij Copper Branch geniet je van een volledig plantaardig menu: burgers, bowls, wraps, Copper Branch maakt vegan toegankelijk én lekker! Dit restaurant komt uit Canada en zit sinds 2021 in Nederland, en nu dus ook in Rotterdam. Manager Odin en collega Endang zijn gemotiveerd om, naast dat ze al plantaardig werken, nog een stap te zetten qua inkopen met hart voor de natuur. Bij Copper Branch drink je binnenkort waarschijnlijk de thee van Wilderland en tref je in plaats van kikkererwten gele erwten in je gerechten. Lekkerder, voedzaam én goed voor de landbouwbodem van de Hoeksche Waard! De mannen onderzoeken of ze nog meer natuurinclusieve groenten lokaal kunnen gaan inkopen. Vind jij dit belangrijk? Laat dit zien door de komende weken iets lekkers te bestellen bij Copper Branch!

Café Clementine

Spoorlaan 7 Barendrecht website

Vlak naast station Barendrecht ligt een grote moestuin en staat een grote kas. Hierin is Café Clementine gevestigd. Chef Pascal en zijn collega’s koken in het seizoen met de groenten uit de eigen moestuin, en vullen dit sinds kort aan met het aanbod van Landzicht Biologisch. Ze gebruiken de groenten voor hun verrassingsmenu en voor een aantal gerechten op de kaart. Die herken je aan het stickertje van Het Nieuwe Nassen dat erbij geplakt is. Ga jij binnenkort genieten van mooie schorseneren, pastinaken en palmkool bij Café Clementine? Doen!

Abel. Grand Café Restaurant

Albrandswaardsedijk 194 Rhoon website
Restaurant Abel is prachtig gelegen aan de Rhoonse Jachthaven langs de Oude Maas. Aan de andere kant liggen de Rhoonse Grienden die beheerd worden door onze vrienden van het Zuid-Hollands Landschap. Ook wandel je vanaf Abel zo de hotspot van natuurinclusieve landbouw, het Buijtenland van Rhoon, in! Sinds dat chef Donny een jaar geleden bij Abel startte, verduurzaamt hij de kaart stap voor stap. Zo werd de hamburger al vervangen door een plantaardige variant, en werkt hij enkel met gecertificeerde vis. Sinds de start van de challenge heeft hij de ossenworst op zijn kaart die hij inkoopt bij Sligro vervangen door een biologische variant. Ook overweegt Donny om bij Hoeve Biesland biologisch vlees en zuivel in te gaan kopen! Sinds kort is er een nieuwe menukaart en hierop prijken een vegan hoofdgerecht met een lokale knolselderij steak én applecrumble met lokale appeltjes. Loopt het water je al in de mond?

De Matroos en het Meisje

Delistraat 52 Rotterdam website

Eten wat de pot schaft, dat is het motto bij De Matroos en het Meisje op Katendrecht. Er is dus geen menukaart waar wij de stickers van onze challenge op kunnen plakken! Maar dat neemt niet weg dat hier gewerkt wordt met lokale en een aantal natuurinclusieve producten. Met de gele erwten van Jeroen Klompe uit de Hoeksche Waard én de rode spelt van Adjan Vos uit het Buijtenland van Rhoon ontwikkelt meesterbakker Peter van De Boulanger in Rhoon een brood speciaal voor De Matroos en het Meisje. Ook wordt ook de boekweit van Jeroen verwerkt in het menu. Hoogste tijd voor een tripje naar De Kaap!

Andere chefs die werken met hart voor boer & natuur leren kennen? Lees onze interviews met hen!