Op zaterdag 16 en zondag 17 september is de 2e editie van de ‘Rotterdam de boer op’ dagen. In dat weekend openen boeren met hart voor natuur & biodiversiteit aan de noord- en zuidkant van Rotterdam de deur voor publiek. Bezoekers kunnen een kijkje achter de schermen nemen, meedoen met rondleidingen, workshops volgen en boerenproducten kopen. Zo ontdekken en leren stedelingen meer over de lekkere en duurzame producten die van het Rotterdamse platteland komen en de boeren die deze producten maken. De ‘Rotterdam de boer op dagen’ zijn onderdeel van onze campagne ‘Eet natuurlijk lokaal’ die aan het begin van de zomer startte.  

Campagne ‘Eet Natuurlijk Lokaal’
Eind juni startten we de campagne ‘Eet natuurlijk lokaal’ om Rotterdammers te laten zien hoe je lekker en biodivers kunt eten uit je eigen leefomgeving. Omdat ons winkelmandje nog steeds de meest bepalende factor is voor de kwaliteit van natuur en landschap is de consument een factor van belang. Mensen worden via sociale media en de campagnewebsite www.eetnatuurlijklokaal.nl geïnformeerd en geactiveerd over het belang van lekker eten dat met hart voor de natuur in de eigen omgeving wordt gemaakt. Tijdens de ‘Rotterdam de boer op!-dagen’ kunnen consumenten zien waar dat smakelijke lokale voedsel vandaan komt. En hoe boeren zich inzetten om dat met zoveel mogelijk aandacht voor de natuur te produceren.

Bezoek een boerenbedrijf met hart voor natuur
De boerderijen die deelnemen aan de Rotterdam de boer op!-dagen geven een gevarieerd beeld van wat er aan voedsel wordt geproduceerd rond Rotterdam. Aan de noordkant, in de veenweidegebieden in Midden-Delfland, zijn dat veelal melk- en vleesveebedrijven. Aan de zuidkant van de stad, op de kleigronden, zijn er akker- en tuinbouwbedrijven waar bezoekers een kijkje kunnen nemen. Naast het openen van de deuren worden er op een aantal boerderijen extra activiteiten georganiseerd zoals speurtochten, proeverijen, rondleidingen, lezingen, workshops en vogelexcursies.

Oogstdiners in samenwerking met Rotterdam Nationaal Park
In samenwerking met de werkgroep ‘Nationaal Park Rotterdam’ van Groen010 organiseren we zaterdagavond 16 september vier oogstdiners in Rotterdamse stadstuinen. Ook hier wordt immers voedsel geproduceerd met hart voor de biodiversiteit! Rotterdamse chefs laten hun kookkunsten zien bij De Voedseltuin, CSA Tuinderij De Stadsboerin, Volkstuinvereniging Eigen Hof en Voedselbos de Overtuin.

Kijk voor meer informatie over de te bezoeken boerenbedrijven & diners in stadstuinen op www.eetnatuurlijklokaal.nl/rotterdamdeboerop