We bundelen krachten met MVO Nederland! Gerard Teuling, Saskia Pepping en Tibo Verburg van het landelijke Collectief Natuurlijk Eten & Drinken verkennen deze lente met ons of er onder Rotterdamse food-inkopers van grotere organisaties animo is om meer natuurinclusieve boerenproducten in te gaan kopen. Het doel: een beter verdienmodel voor de groene boer, sterkere biodiversiteit & bodemgezondheid én duurzaam & gezond voedsel in Rotterdamse bedrijfsrestaurants! 

Onder het motto ‘Samen eten we Rotterdam mooier’ willen we, ook in samenwerking met Het Nieuwe Nassen van BlueCity en De Tuin van Holland van de provincie, graag komen tot een inkoperscollectief dat de vraag naar deze producten gaat aanjagen. Immers, meer vraag naar natuurinclusieve boerenproducten geeft de groene boer een beter verdienmodel waardoor hij de natuur de ruimte kan blijven geven. Als de vraag naar dit soort producten groeit, kunnen in de toekomst hopelijk meer boeren de stap naar natuurinclusieve landbouw zetten. Neem hier op onze horeca-pagina een kijkje naar de producten en leveranciers waar het over gaat.

Het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken van MVO Nederland op bezoek bij regeneratieve boerderij Schevichoven. Foto Photo Republic / Marco De Swart

Collectief Natuurlijk Eten & Drinken

Het landelijke Collectief Natuurlijk Eten & Drinken is een groep inkopers van zo’n 16 organisaties die wordt begeleid voor MVO Nederland. Denk aan Roompot, Crisp en het RadboudUMC. De deelnemers aan het collectief weten als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn om natuurinclusief en duurzaam voedsel in te kopen en hebben daarom krachten gebundeld om samen te leren en ervaringen te delen. Stap voor stap veranderen ze ook hun inkoop, zodat die steeds meer rekening gaat houden met het versterken van de biodiversiteit en het stimuleren van bodemgezondheid. Natuurlijk kijken ze ook naar de marketing van dit soort producten: hoe maak je een duurzaam, gezond én lekker aanbod aantrekkelijk voor gast, patiënt en/of personeel? Het collectief wisselt regelmatig uit en gaat op interessante (boeren)bedrijfsbezoeken om te leren en inspiratie op te doen.

Het eerste Broodje Utrecht

Inspiratie uit Utrecht

In maart tekenden 17 Utrechtse organisaties een convenant om duurzamer en lokaler in te gaan kopen. Het doel is om in bedrijfsrestaurants in de provincie Utrecht gezond en duurzaam eten met ingrediënten uit de korte keten aan te gaan bieden. Organisaties zoals NS, Koninklijke Jaarbeurs, het Wereld Natuur Fonds en het Sint Antonius Ziekenhuis nemen deel aan het Utrechtse inkoperscollectief. Samen hebben ze het eerste concrete initiatief al opgepakt: het Broodje Utrecht! Dit is een broodje met natuurinclusieve ingrediënten van Utrechtse boeren en makers die worden geleverd door de Lokalist.

Binnenkort ook natuurinclusief lekkers uit de Rotterdamse regio op jouw menu?

De komende weken voeren Saskia Pepping en Tibo Verburg van MVO Nederland verkennende gesprekken met inkopers van Rotterdamse organisaties die interesse hebben deel te nemen aan het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken 010. Ze horen graag hoe jouw organisatie nu inkoopt, wat jullie wensen & plannen zijn voor de toekomst en hoe dit project daar aan kan bijdragen. In juni organiseren we de startbijeenkomst van ons inkoperscollectief op een mooie boerderij in het Rotterdamse ommeland!

Wil jij graag eens met Saskia en Tibo verkennen of het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken 010 iets voor jouw organisatie is? Neem dan contact op via t.verburg@mvonederland.nl of 0612268667, dan plant Tibo een belletje in. 

Je kunt ook contact opnemen met Rachelle Eerhart van Rotterdam de boer op! via 0626877657.