Op vrijdag 27 mei (dag na Hemelvaart) en maandag 6 juni (2e pinksterdag) zijn de Campina Open Boerderijdagen, georganiseerd door onze partner FrieslandCampina. Ook rondom Rotterdam zijn er boeren die hun erf open stellen, dus voor Rotterdam de boer op! een uitstekende gelegenheid om aanwezig te zijn. Wij zijn op vrijdag 27 mei aanwezig bij Familie van den Berg (Hoeve Ackerdijk) en Familie Gille (Boerderij Het Lansingerland). Kijk voor alle informatie op www.campina.nl/boerderijdagen

Hoeve Ackerdijk

“Mijn ouders Arie (71) en Petra (69), en ik (Bas, 36) verzorgen samen de dieren op de boerderij: de koeien, schapen, kippen, een geit en konijn. Daarnaast runnen we met onze medewerkers het kinderdagverblijf. We hebben een biologisch melkveebedrijf met ongeveer 90 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Plus een kleine koppel van zo’n 25 schapen en 30 kippen. We zijn sinds 1998 biologisch, en zijn altijd erg actief met weidevogelbeheer. Samen met de buren zijn wij eigenlijk een groene strook tussen Delft en Rotterdam. De variatie in het werk door het jaar heen. Geen dag is hetzelfde, al begint deze altijd in de vroege ochtend in de stal. ’s Zomers en ’s winters is er genoeg buiten te doen, en werk ik midden in een groene polder vol met weidevogels en ander leven. We doen dit jaar voor de vijfde keer mee aan de Campina Open Boerderijdagen!”

Boer Bas van den Berg Hoeve Ackerdijk

Boerderij Het Lansingerland

“Wij zijn Peter en Annigje, en samen met onze dochters Hanna (18) en Ilse (15) wonen en werken wij op Boerderij Het Lansingerland. Dochters helpen mee. Hanna doet de camping planning en stuurt een groepje scholieren aan die de schoonmaak van de kinderopvang  verzorgen. Ilse maakt schoon en werkt op zaterdag in de winkel. Peter en Annigje managen samen het hele bedrijf. Waarbij Annigje haar focus vooral heeft in de winkel, zorg en kinderopvang. Peter heeft het melkveebedrijf onder zijn hoede als de medewerker er niet is. Daarnaast focust hij zich op de  toekomst van het bedrijf. Het stel neemt samen beslissingen, wat zij als erg prettig ervaren. Naast het melkveebedrijf, kinderopvang, winkel en de camping zijn het de hulpboeren en ‘meewerkers’ met een beperking die veel gezelligheid en reuring geven op het bedrijf. Op Boerderij Het Lansingerland werken ongeveer 50 medewerkers die met hart en ziel voor het bedrijf gaan. Zonder hen is er geen Boerderij Het Lansingerland. De vrijheid en het leven met de seizoenen geven een extra dimensie aan het bedrijf, waarbij het mooiste moment blijft dat de koeien voor het eerst weer naar buiten gaan. Ik geniet erg van de grastijd. Maaien en oogsten blijft mooi werk. Onze boerderij is elke dag te bezoeken, de stal is open voor publiek. Zondag is het hele bedrijf gesloten. Dan genieten de boer en boerin van een heerlijke dag rust.”

Start Rotterdam de boer op! / Foto: Bart Hoogland

Stad en platteland verbinden

Rotterdam de boer op! gaat Rotterdammers betrekken bij het Rotterdamse ommeland. We gaan stad en platteland (weer) verbinden. Online, in de supermarkt, in restaurants en op markten is er straks volop lokaal geproduceerd voedsel te koop. Aan de Rotterdamse stadsrand komen natuurinclusieve voorbeeldboerderijen en voedselbossen. Hier kan de Rotterdammer genieten van het platteland en de diversiteit ervaren. Rotterdammers kunnen deelnemen aan dit project op een manier die past bij hen past. Dat kan variëren van weten waar je boodschappen vandaan komen, bezoeken van een boer tot het deelnemen aan het Rotterdams Transitiefonds.

Benieuwd hoe onze droom eruit ziet?