Aanstaande zaterdag geeft Rechtstreex samen met boer Jeroen Klompe uit de Hoeksche Waard kilozakjes aardappels cadeau aan Rotterdammers! Zo wil het korte voedselketenbedrijf mensen laten zien dat de oplossingen voor een gezonder en lokaler voedselsysteem al voorhanden zijn. En hen uitnodigen om eraan mee te bouwen! We vroegen Rechtstreex-oprichter Maarten Bouten naar het waarom van deze actie.

Update: Onderaan dit bericht vind je de video die Rechtstreex maakte van het succesvolle Aardappelfeest!

Waarom ga je actievoeren?
Om aandacht te vragen voor de lokale voedselketen. Daar was tijdens de coronajaren veel interesse in, maar de dagelijkse levens van mensen zien er nu weer anders uit en de maatschappij ook. De afgelopen tijd zorgt de inflatie ervoor dat mensen minder vaak duurzame keuzes maken. Dit terwijl je in de landbouw ziet dat de urgentie alleen maar groter wordt. Boze boeren, natuur- en milieuorganisaties die steeds duidelijkere taal gaan spreken en een overheid die er niet echt uit lijkt te komen. Met de lokale voedselketen hebben we wel een handelingsperspectief, een manier om veel problemen op te lossen. Helaas komen klanten niet meer vanzelf aanlopen zoals tijdens de pandemie, dus wij vonden het tijd om de noodzaak van verandering weer eens goed onder de aandacht te brengen. Dat doen we met deze actie op een ludieke manier. In de hoop dat veel mensen (weer) klant worden.

Wat is dan het handelingsperspectief van de lokale voedselketen?
In je eigen regio zijn er een heleboel boeren die op een toekomstbestendige manier boeren. Ze zorgen goed voor bodem en water, voor een landschap waarin de natuur de ruimte krijgt, voor gezonde producten, voor een meer verantwoorde omgang met vee, etc. Die boeren kunnen alleen maar zo produceren als er consumenten zijn die hun producten kopen. Of als er overheidssubsidie is die deze inspanningen compenseert, maar die is er vooralsnog ook nog niet voldoende en lijkt ook niet echt aanstaande. Via de lokale voedselketen heb je toegang tot die producten, je kunt ze daar kopen en zo deze boeren een beter verdienmodel geven dat hun werk ondersteunt. Daar komt bij dat je voor jezelf ook nog eens lekkerdere én versere producten hebt. En dat je beter leert begrijpen waar je eten vandaan komt.

Wat is de rol van Rechtstreex in zo’n lokale voedselketen?
Wij laten zien wat er is, maken het toegankelijk en bestelbaar en zorgen ervoor dat de producten van de boeren bij jou in huis komen. Om dat te kunnen doen heeft Rechtstreex als bedrijf een bepaalde schaal nodig en is het dus belangrijk dat voldoende consumenten ervoor kiezen om op deze manier boodschappen te doen. Dan kan het bedrijf überhaupt blijven bestaan, plaatsen we steeds grotere bestellingen bij de boeren en worden de prijzen niet te hoog.

In de maatschappij wordt steeds duidelijker dat de oplossingen die wij bieden nodig zijn en dus voelen wij een grote urgentie om mensen hierop te wijzen. We kunnen maatschappelijk gezien namelijk alleen maar veranderen als mensen hun boodschappengedrag aanpassen. De afgelopen jaren waren we hier heel vriendelijk in en wezen we mensen vooral op leuke boeren en lekkere producten, maar nu gaan we de boodschap van de urgentie toch weer wat vaker uitdragen. Zoals bij deze aardappelactie.

Rechtstreex bestaat in juni 10 jaar, is er reden voor een feestje?
Enerzijds ja! Dat we dit na 10 jaar nog steeds aan het doen zijn is bijzonder. We hebben zoveel geleerd over hoe een lokale voedselketen werkt, hoe je die mogelijk maakt en waar we naartoe willen. Maar het is ook zo dat we in de transitie van ons voedselsysteem nog veel werk te doen hebben en dat het veranderen van diep ingesleten gewoontes heel moeilijk is en langzaam gaat. Ik had gehoopt dat we na tien jaar niet nog steeds pioniers zouden zijn, maar helaas moet ik constateren dat dit wel zo is. Dus we gaan met goede moed voorwaarts en blijven de noodzaak van verandering benadrukken!

Ben je benieuwd naar de heerlijke Hoeksche Rooie aardappelen van Jeroen Klompe of heb je wel zin om samen met Rechtstreex zaterdag het belang van een duurzamer voedselsysteem uit te dragen? Kijk voor alle info over de actie op www.rechtstreex.nl/aardappelfeest. Een bestelling plaatsen bij de boeren en makers die leveren via Rechtstreex kan natuurlijk ook op de site!

 

 

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.

Ik Accepteer