Afgelopen zomer gingen we tijdens een regenachtige middag naar Abbenbroek. Net naast de prachtige oude dorpskern ligt de kwekerij van Remco van Meggelen: BesTFruit. Hierbij een verslag van het bezoek een paar maanden geleden!
De regen stort over de oude appelboomgaard. De bramen en frambozen worden beschermd door een overkapping. Op zijn kaplaarzen loopt Remco tussen de struiken door. De ene na de andere framboos plukt hij om te laten proeven, en steeds is die weer lekkerder dan de vorige. Biologisch kweken, voor Remco is het de enige manier. ‘De natuur geeft je alles wat je nodig hebt om gezonde gewassen te telen.’

Remco van Meggelen van BesTFruit

BesTFruit is een biologisch kleinfruitbedrijf dat veel verschillende gewassen teelt. Frambozen, bramen, aalbessen en kiwibessen en bijzondere groenten. Zo staat er nu een artisjokkenplant uitbundig in bloei. ‘Prachtig toch’, zegt Remco. ‘Ik vind het leuk om af en toe wat te experimenteren.’  Drie jaar geleden ging een lang gekoesterde droom in vervulling. Na lang zoeken vond hij dit prachtige stuk grond bij Abbenbroek. ‘Eindelijk kon ik mijn eigen bedrijf starten’, zegt hij. Als kind was hij al het liefst op de volkstuin van zijn vader te vinden. ‘Mijn opa en oma hadden een hobby-kas, waar ze geraniums en fuchsia’s in kweekten. Prachtig vond ik het. Dat er een hele plant kan groeien uit één zaadje!’ Zijn vader was timmerman en zijn moeder apothekersassistente, dus een boerenbedrijf om over te nemen was er niet. Nadat hij de Hogere Agrarische School had afgerond, werkte Remco bij verschillende kwekers en tuinders. ‘Al snel wist ik dat ik klein fruit wilde gaan telen. Daar kun je kleinschalig mee starten en er zijn niet veel van zulke bedrijven in deze buurt. Toen dit perceel te koop werd aangeboden, hoefde ik niet lang na te denken.’

Benieuwd naar BesTFruit? Wandel in de video een stukje mee met Remco over zijn biologisch kleinfruitbedrijf.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.

Bodem in evenwicht

We lopen langs een struik met kruisbessen, ze proeven heerlijk. ‘Met BesTFruit telen we veel verschillende soorten fruit. Ze volgen elkaar op in de oogst, maar het is ook goed voor de biodiversiteit. Ik vind het ontzettend belangrijk om landbouw te bedrijven met oog voor de natuur. Zo gebruiken we geen chemische bestrijdingsmiddelen – de natuur geeft je alles wat je nodig hebt. Rode bessen zijn erg gevoelig voor luizen. Lieveheersbeestjes eten die luizen op. Dus zie ik een hek vol larven van lieveheersbeestjes, dan weet ik dat ik me geen zorgen hoef te maken. Bemesting is ook een goed voorbeeld: kunstmest gebruiken we niet, maar compost en gedroogde kippenmestkorrels. En bladeren laat ik liggen. Die verteren en vormen dan ook weer voeding voor de planten. Zo stimuleer je het bodemleven.’ Remco vertelt over de appelboomgaard van de vorige eigenaar. ‘Daar was al jaren niets meer mee gedaan. De appels waren niet meer te gebruiken voor de teelt, dus de bomen heb ik allemaal gerooid. Het hout heb ik versnipperd en door de grond heen gewerkt. Dat voedt de bodem. En als de bodem in evenwicht is, heb je minder ziekten en plagen.’

Een nest jonge hermelijntjes

Ook onkruidresten en boomstronken laat hij om die reden liggen. ‘Ze bieden plek voor allerlei insecten en andere dieren’, zegt Remco terwijl er een kleine pad voor onze voeten wegspringt. ‘Laatst liep ik ’s ochtends vroeg langs een paar oude boomstronken en zag ik een heel nest jonge hermelijntjes.’

Kiwibessen uit de buurt

Langs de oude appelboomgaard lopen we door naar een perceel met kiwibessen. ‘Mijn favoriete fruit’, zegt Remco. ‘Ze zijn veel kleiner dan gewone kiwi’s en hebben niet die harige schil. Dus je stopt ze zo in je mond. Een echte smaakexplosie! Ze zijn super gezond. In één zo’n besje zitten net zoveel vitaminen als in een hele kiwi. En ze hoeven niet helemaal uit Nieuw-Zeeland te komen.’

Kiwibessen geven een ware smaakexplosie!

Lokale afzet

Remco zet zijn producten het liefst lokaal af. Hij verkoopt bij verschillende boerderijwinkels in de buurt en werkt samen met Rechtstreex. Ook is hij met BesTFruit aangesloten bij een coöperatie van biologische telers die gezamenlijk afzetten aan met name natuurvoedingswinkels.

Rotterdam de boer op! vind ik een geweldig initiatief. Toen ik ervan hoorde, heb ik meteen contact gezocht. Ze laten zien dat landbouw en natuur samen kunnen bestaan en laten de consument zien wat er allemaal te koop is, dichtbij huis. Met de Rotterdam de boer op! dagen heb ik heel veel mensen ontvangen op mijn bedrijf. Ontzettend leuk om te laten zien hoe ik hier werk. Het is belangrijk dat mensen zien waar hun voedsel vandaan komt. Helaas kiezen veel consumenten nog steeds voor de laagste prijs. Maar als ze weten hoe biologische boeren werken, dan kiezen ze een volgende keer misschien toch voor biologisch.’

Meer weten? Kijk op de website van BesTFruit: www.bewustbijzonder.nl.

De producten van Remco koop je tijdens het fruitseizoen bij Rechtstreex of via de boerderijwinkels. Kijk op zijn website voor meer informatie.