Lokaal verbouwd, vers gebrouwen – en misschien heb je ‘m al geproefd: de Rotterdamse havermelk van Coöperatie De Veldfabriek. Volledig gemaakt binnen 15 kilometer van de stad.  

Op maandag 12 mei geven we tijdens een gratis online lunchlezing een inkijkje in dit bijzondere avontuur van boerenlef, voedselverandering en samenwerking. Wiard Visser, boer van het geliefde gemengde bedrijf De Buytenhof, en Nine Perdeck, pionier in lokale voedselketens, delen het verhaal achter hun nieuwe trots: verse havermelk.  Ze vertellen hoe ze samen met medeoprichters Jente de Vries en Leendert Wesdorp bouwen aan Coöperatie De Veldfabriek – een organisatie zonder winstoogmerk die lokale gewassen verwerkt tot duurzame, verse producten in een lokale minifabriek, met als doel biodiversiteit en bodemgezondheid te bevorderen. 

Maar hoe bouw je een nieuw product eigenlijk op vanaf de bodem (letterlijk)? Tijdens de lezing nemen Nine en Wiard je mee in het hele proces: van het roeren in pannen voor het recept, het bestrijden van onkruiddruk op de haverakkers tot het aansluiten van de stoppenkast in de allereerste echte havermelkfabriek van Rotterdam. Ketenontwikkeling pur sang – van veld tot fles. 

Goed nieuws: de voorverkoop start!
Tijdens de lezing maken we ook de voorverkoop van de haverdrank officieel bekend! Wil jij als eerste proeven van deze vers gebrouwen Rotterdamse havermelk? Meld je aan voor de lezing en hoor als eerste hoe je kunt bestellen. 

Wat kun je verwachten?
Hoe werkt de regionale productie (van havermelk)?
Wat betekent het voor een boer als de hele keten afhankelijk is van één veld?
En hoe veranker je een eerlijk, lokaal systeem in de praktijk? Waar loop je tegenaan?

Online lunchlezing | maandag 12 mei | 12:00 – 13:00 uur | gratis deelname

Meld je aan via deze link 

Over de sprekers 

Nine Perdeck 
Nine werkt al jaren aan een eerlijker en lokaler voedselsysteem in en rond Rotterdam. Na haar studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en functies als productontwikkelaar rolde ze de wereld van de korte voedselketen in – onder andere als operationeel leidinggevende bij Rechtstreex.
 Ze is mede-oprichter van Coöperatie De Veldfabriek, waar ze samen met drie andere ondernemers bouwt aan een coöperatieve minifabriek voor plantaardige producten, met havermelk als eerste stap. Daarnaast werkt ze aan andere voedselprojecten, zoals HarvestCare’s VoedselApotheek en steekt ze haar energie ook graag in BoerenFitness. 

Wiard Visser
Wiard is boer op De Buytenhof in Rhoon, een gemengd familiebedrijf waar natuurinclusieve landbouw, zorg, educatie en streekproducten samenkomen. Als vierde generatie boer is hij altijd op zoek naar manieren om landbouw toekomstbestendig te maken – met oog voor bodem, biodiversiteit én boer. Samen met de andere initiatiefnemers richtte hij Coöperatie De Veldfabriek op, waar hij zijn eigen haver nu terugziet als havermelk in glazen flessen. Wiard laat op verschillende manieren zien hoe je als boer eigenaar blijft van je producten én de voedselketen mee vormgeeft.