Bart Willems is als teeltdeskundige en kenner van bodem verbonden (geweest) aan Warmonderhof, Herenboeren, vele stadslandbouw initiatieven en doceerde tientallen biologische tuindersopleidingen. In wereld van kleinschalige tuinders is de whatsappgroep ‘Willems Wever’ een fenomeen. Welgeteld 504 tuinders die zich verenigen onder de achternaam van Bart, dat zegt genoeg. Toen in 2012 de term ‘stadslandbouw’ ging zingen was Bart er met zijn opleidingsinstituut als eerste bij. Wij zijn trots dat Bart met jullie de duik aandurft de bodem in. Iedereen met interesse is welkom om aan te sluiten bij deze gratis online lunchlezing op 14 oktober!
Wat gaan we bespreken
Laten we niet om de hete brei draaien; een uur is veel te kort om écht te begrijpen hoe ‘bodem’ werkt. Het is een fijnmazig proces en voor het daadwerkelijk doorgronden van bodemprocessen is zelfs een levenswerk eigenlijk niet genoeg. Toch proberen tijdens deze lezing iets verder te kijken dan het vaak gehoorde ‘een gezonde bodem is belangrijk’. Bart neemt ons mee vanuit de geschiedenis van bodem in de Rotterdamse ommelanden. Welke bodemtypen zijn er? Wat zijn hun eigenschappen en gebruiksmogelijkheden? Waarom bindt klei mineralen en doet zand dat minder? Hoe hebben we aan de opbouw en afbraak van organische stof gewerkt?
Omdat bodem een proces is in plaats van een ding, gaan we het ook hebben over de relatie met water. Hoe beinvloedt grondwaterspiegel het bodemgebruik en de kwaliteit van bodemontwikkeling? En wat is eigenlijk een ‘vruchtbare’ bodem? Communicatie tussen planten door de bodem heen, hoe werkt dat?
Natuurlijk tikken we ook actualiteiten aan die rondzingen. Hoe kijkt Bart naar regeneratieve landbouw? Welke effecten kunnen we van klimaatveranderingen verwachten op bodem(ontwikkeling)? Last but not least; hoe levert een bodem voedsel op en hoe kan zij dat duurzaam blijven doen?
Enfin, je leest het al. Heel veel vragen en waarschijnlijk antwoorden die nog meer nieuwsgierigheid prikkelen. Bart Willems en onze Elien Phernambucq nemen jullie graag mee op avontuur. Wil je alvast wat vragen of thema’s insturen? Dat kan via e.phernambucq@natuurmonumenten.nl of via het aanmeldformulier.
Aanmelden lunchlezing maandag 14 oktober 12.00-13.00 uur
Welkom! De online lunchlezing is gratis toegankelijk voor iedereen met interesse in dit thema. Wel graag even aanmelden via deze link, dan sturen we je een agendaverzoek met de Microsoft Teams-uitnodiging.
De lunchlezing en bijbehorende documenten worden achteraf beschikbaar gemaakt voor iedereen die zich met zijn e-mail inschrijft.